Novi ministar i Mišićeva saglasni o starom problemu: Spriječiti zloupotrebe najniže plate

Potrebno je zajednički raditi na unapređenju položaja radnika u Republici Srpskoj, a posebno na sprečavanju zloupotrebe instituta najniže plate, istakli su nakon sastanka u Banjaluci ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić.

Egić je naveo da je ključni problem pitanje raspakivanja sistema plata, te da ta problematika pogađa sve radnike u Srpskoj.

“Tu se zloupotrebljava institut najniže plate. Nastojaću da, u tom kontekstu, ostvarimo najviše napretka”, rekao je Egić novinarima nakon sastanka.

On je najavio i sastanke sa predstavnicima poslodavaca Republike Srpske sa kojima će se, kako je rekao, voditi intenzivan dijalog.

Mišićeva je istakla da je stav Saveza da je potrebno potpisati opšti kolektivni ugovor kojim bi se utvrdile najniže plate za sva zanimanja u realnom sektoru, a u skladu sa stručnim spremama.

“Utvrdio bi se minimum, počelo bi se od najniže plate. Omjer bi trebao da bude jedan naprema tri u odnosu najniža plata i visoka stručna sprema”, rekla je Mišićeva.

Ona je objasnila da je bi najniža plata trebala biti islaćivana za najjednostavniji rad, a koeficijent uvećavan u zavisnosti od stručne spreme.

“To je minimum i niko u Srpskoj ne bi mogao i smio da isplati manje od toga, a nema ograničenja koliko se više može isplatiti”, naglasila je Mišićeva.

Ona je dodala da je neophodno obračunati se sa sivom ekonomijom i radom na crno.

Ostavite komentar: