Novalić: Povećanje penzija u FBiH 2,8 odsto

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić obavijestio je danas u Sarajevu predstavnike federalnih udruženja penzionera da će za ovu godinu biti usklađene sve penzije, izuzev onih najviših, za 2,8 odsto.

“Ovo uvećanje proizilazi iz člana 79 Zakona o PIO/MIO, a biće isplaćeno sa avgustovskim penzijama, 5. septembra ove godine. Tada će penzioneri u FBiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. januara 2020. godine”, saopšteno je iz federalne Vlade.

U saopštenju je navedeno da je dogovoreno i da do kraja septembra ove godine budu usaglašene izmjene i dopune Zakona o PIO, kojim će, između ostalog, biti riješeno i pitanje vanrednog usklađivanja penzija.

Novalić je u Sarajevu održao sastanak sa direktorom Federalnog zavoda PIO/MIO Zijadom Krnjićem i predstavnicima dva federalna udruženja penzionera sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru, Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom.

“Takozvani korona zakon prestaje s važenjem 31. jula i zato smo u mogućnosti da s avgustovskom penzijom počnemo isplatu uvećanih penzija za 2,8 odsto u skladu sa Zakonom o PIO”, rekao je Novalić.

Krnjić je podsjetio da je do sada ispoštovan svaki dogovor s penzionerima, te naglasio potrebu izmjena i dopuna Zakona o PIO, podsjetivši da je i prilikom usvajanja u Parlamentu FBiH zaključeno da će biti praćeno njegovo sprovođenje i, u skladu s tim, pripremane korekcije.

“Moramo svi biti svjesni da ni novi zakon nije mogao drastično uvećati penzije, ali da je postavio temelje za njihovo kontinuirano i realno povećanje. Bitno je da je naš penzioni sistem na zdravoj osnovi”, zaključio je Krnjić.

Predstavnici penzionera su Novaliću i Krnjiću ukazali na status penzionera od kojih većina, istakli su, žive od minimalne penzije, ali ipak uredno plaćaju sve svoje obaveze.

“Odlazimo odavde veoma zadovoljni, jer možemo reći da ispunjavate ono što ste nam i obećali. I vama i Vladi FBiH dajemo veliku podršku. Iako je `korona zakonom` bilo suspendovano usklađivanje penzija, koje evo sad možemo najaviti, značajno je bilo da ste kroz taj isti zakon dali garanciju isplata penzija na dostignutom nivou. To je nama značilo mnogo”, rekao je Mehić, prenosi Capital.ba.

Od stupanja na snagu novog Zakona o PIO/MIO, 1. marta 2018. godine, vanredno su usklađene stare penzije za deset i pet odsto, sve minimalne penzije, a zatim je uslijedilo i njihovo redovno usklađivanje.

 

 

Ostavite komentar: