“Novac i za povećanje plata”: Obveznice Srpske prodate na Londonskoj berzi

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su obveznice Republike Srpske danas emitovane na Londonskoj berzi.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska uspješno trgovala na Londonskoj berzi i da je ovo dobar i važan dan za Srpsku koja nema međunarodni kapacitet na način koji prepoznaje međunarodna politička praksa, ali ima sve prerogative države.
“Na Londonskoj berzi do prije sat vremena se trgovalo i obveznice su prodate za 300 miliona evra. To će nam omogućiti da oslobodimo neki drugi novac za povećanje plata i da servisiramo sve svoje dugove. U ovom trenutku to znači povećanje stope zaduženosti na nivo od 53 ili 54 odsto, ali imajući u vidu da će se u ovoj godini izvršiti povrat kredita i anuiteta koji su dospjeli gotovo 700 miliona, to govori da će stopa na kraju godine pasti na 41 do 42 odsto, tako da mi imamo uspješno vođenje ekonomske politike u Republici Srpskoj, bez obzira na kritičare”, istakao je Dodik.
Odgovarajući na pitanje o detaljima sa Londonske berze, Dodik je rekao da to mogu dati stručne službe, da je izlistavanje danas završeno, da su kupci kupili za 300 miliona evra i da se sad treba odlučiti da li se prekida ili nastavlja odnosno da li sutra da se pokuša obezbijediti još 50 miliona koliko je emitovano.
“Nema zemlje na svijetu koja ne trguje na međunarodnom finansijskom tržištu, jer to je znak njene političke i ekonomske stabilnosti. Republika Srpska vraća svoje dugove. Da to nije tako, ne bi dobila ni feninga. Mi obezbjeđujemo novac i pokrivamo povrat dospjelih anuiteta i pokušavamo da vlastitim izvorima nešto otplatimo više i to je naša politika”, istakao je Dodik.
On je ocijenio da je kamatna stopa između četiri i pet odsto zadovoljavajuća, pet godina se plaćaju kamate, a onda kada dođe dospijeće povrata u cjelini, onda će vlast biti odgovorna da obezbijedi taj novac.

 

Ostavite komentar: