Nova provokacija iz Sarajeva: SDP hoće jednog predsednika i premijera BiH!

U Sarajevu je smišljena nova politička provokacija prema Republici Srpskoj. Ovaj put nije iz “kuhinje” SDA, već iz SDP.

Tako je Saša Magazinović, poslanik SDP u Predstavničkom domu BiH, poručio juče u Sarajevu da će u parlamentarnu proceduru ponovo uputiti “aprilski paket” koji predviđa promjene Ustava BiH. Ovaj dokument je bio aktuelan još 2006. godine, ali je oboren u Parlamentu BiH, i to od strane bošnjačkih političara, odnosno Harisa Silajadžića i odmetnutog poslanika SDA Mehmeda Žilića i tek osnovanog HDZ 1990.

U tom dokumentu se, između ostalog, želi izmijeniti Ustav BiH da se uvede funkcija jednog predsjednika države BiH sa dva potpredsjednika, ali i funkcija državnog premijera. Pored toga i utrostručio bi se broj poslanika u Parlamentu BiH, ali i ukinulo bi se entitetsko glasanje, čime bi entitetima bio izbijen glavni adut za blokiranje loših odluka sa državnog nivoa.

– Uputiću ovaj prijedlog u parlamentarnu proceduru odmah. Mislim da ima šansu, jer su oni koji su u to vrijeme bili protiv aprilskog paketa sada su politički mrtvi – kazao je Magazinović.

Ovakva inicijativa SDP već je unaprijed osuđena na propast, poruka je iz Republike Srpske.

Dušanka Majkić, delegat SNSD u Domu naroda PBiH, kaže da SDP koji je politički mrtav, sada pokušava da “i ovako usijanu političku atmosferu dodatno zapali”.

– To je toliko neozbiljan prijedlog i pokazuje da SDP nema ozbiljno djelovanje koje bi u ovom trenutku doprinio smirivanju stanja u BiH – ističe Majkićeva.

Ona kaže da SDP očigledno nema inicijativu i prijedlog koji bi išao u korist sva tri konstitutivna naroda, već rade suprotno i podgrijavaju atmosferu u BiH, a pogotovo nakon posljednjih dešavanja sa deklaracijom SDA i kada su se čuli stavove iz RS.

– Stav institucija RS je poznat i nema nikakvih ustavnih promjena na štetu Srpske. Zbog svih ranijih iskustava i nasrtaja na ustavne nadležnosti, koje je RS dobila Dejtonskim sporazumom definitivno više nema riječi o nekim novim pokušajima otimanja nadležnosti RS – poručila je Majkićeva.

Branislav Borenović, poslanik PDP u Parlamentu BiH, kaže da je SDA ostala u 1992. a da vidi da ni SDP ne ide mnogo dalje – tek do 2006.

– Od 2006. Amerika je izabrala dva nova predsjednika, nastao je “Fejsbuk” i druge mreže, svijet je moderniji, prošao kroz recesiju, Đoković stigao je do 1. mjesta ATP liste, a oni bi vraćali nešto što nije uspjelo. Nalazimo se u 2019. godini i umjesto gledanja 13 ili 20 godina unazad, bilo bi dobro pogledati 20 godina unaprijed i razmisliti kako kroz taj period da obezbijedimo dugoročnu stabilnost i bolji život ljudima. Treba se okrenuti budućnosti – poručio je Borenović, i dodao da i kada se svi ovi paketi i deklaracije ispucaju ostaje samo jedno, jednom dogovoreno i obavezujuće. Dejtonski mirovni sporazum sa Srpskom i Federacijom BiH i ustavom potvrđenom konstitutivnošću srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

OBOREN U PARLAMENTU

Kada je sve bilo formalno dogovoreno, paket je u aprilu 2006. godine pao u parlamentu glasovima Silajdžićeve Stranke za BiH, tada tek osnovane HDZ 1990. i jednim “odmetnutim” glasom tadašnjeg poslanika SDA Mehmeda Žilića. Silajdžićevi argumenti su tada bili, da bi u slučaju da je usvoje ove ustavne promjene one bi BiH dovele do konačnog raspada.

 

Izvor:(Novosti.rs)Ostavite komentar: