Nova, ali i stara lica u Savjetu ministara

Nakon što su u ponedjeljak lideri SNSD-a, SDA i HDZ BiH Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali sporazum, odnosno principe kojima se obavezuju da se u roku od 30 dana formira Savjet ministara, već se u politički kuloarima šuška ko bi mogao sjesti u fotelje na Trgu BiH 1 u Sarajevu.

Podsjećamo da prema dogovoru koji su postigli lideri SNSD-u, osim mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara, pripadaju ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i transporta te ljudskih prava i izbjeglica. SDA i partnerima ove stranke pripadaju resori vanjskih poslova, bezbjednosti i odbrane, a HDZ BiH je dobio finansije i trezor, civilne poslove i pravdu.

Kako “Nezavisne novine” nezvanično saznaju, Vjekoslav Bevanda, kadar HDZ BiH, trebalo bi da bude novi – stari ministar finansija i trezora BiH. Resor pravde bi, kako se spekuliše, trebalo opet da vodi aktuelni ministar Josip Grubeša, ali nije isključena ni mogućnost da se na tu poziciju vrati hrvatski delegat u Domu naroda BiH Bariša Čolak, koji je tu funkciju već dva puta obnašao. Još se ne zna ko će zasjesti u fotelju civilnih poslova i tako zamijeniti aktuelnog ministra Adila Osmanovića (SDA).

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH, za “Nezavisne novine” je rekla da još nije donesena definitivna odluka ko će biti ministri iz kvote koju je dobila ta partija, te da bi trebalo da bude donesena na jednoj od narednih sjednica Predsjedništva stranke, ali da će o imenovanjima svoju riječ dati i Hrvatski narodni sabor (HNS).

“Imamo stručne i kvalitetne ljude, koji mogu preuzeti resore koji pripadaju hrvatskom narodu u Vijeću ministara, tako da je to najmanji problem”, kazala je Krištova za “Nezavisne”.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je juče nakon sastanka s koalicionim partnerima u RS, da će koalicija nakon imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, koje će izvršiti Predsjedništvo BiH, ponovo razgovarati o učešću u strukturama na državnom nivou.

Prema nezvaničnim informacijama, očekivano, najviše vlasti dobiće SNSD, ali ni ostali koalicioni partneri na nivou Republike Srpske neće ostati kratkih rukava. SNSD može računati na sva tri ministra u Savjetu ministara BiH, dok će “manjim” strankama pripasti mjesta zamjenika ministara i direktorske pozicije nekih agencija. Zasad najbliži fotelji ministra je, kako se spekuliše, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac, kojeg mnogi vide kao ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, koji bi tako zamijenio Mirka Šarovića (SDS).

Podsjećamo, Dodik je nakon potpisivanja sporazuma s Izetbegovićem i Čovićem rekao da kandidat za prvog čovjeka Savjeta ministara treba da bude osoba koja je ranije spominjana, što znači da bi to trebalo da bude Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija RS i aktuelni poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Kada su u pitanju resori koji po dogovoru postignutom između stranaka koje su pobijedile na oktobarskim izborima prošle godine pripadaju SDA i njenim partnerima skoro pa da je izvjesno da će ministar bezbjednosti biti Fahrudin Radončić, lider SBB-a, koji je već jednom i obnašao ovu funkciju. On bi tako trebalo da zamjeni SDS-ov kadar Dragana Mektića, koji će svoju političku karijeru nastaviti kao poslanik te stranke u parlamentu BiH. Ministarstvo odbrane trebalo bi da preuzme DF, a ta pozicija, kako se spekuliše, bit će dodijeljena Sifetu Podžiću, koji će sjesti u fotelju umjesto Marine Pendeš (HDZ BiH). Ono što je sigurno je da je SDA za sebe rezervisala Ministarstvo vanjskih poslova, a kao nasljednik Igora Crnatka (PDP), koji će u narednom periodu biti poslanik u Narodnoj skupštini RS, najčešće se spominje ime Denisa Zvizdića. Kako nezvanično saznaju “Nezavisne”, on nije baš zainteresovan da preuzme tu poziciju i napusti Predstavnički dom BiH, gdje je član Kolegija i gdje je od juče i predsjedavajući.

Moguć sastav Savjeta ministara

  • Predsjedavajući – Zoran Tegeltija
  • Spoljna trgovina i ekonomski odnosi – Staša Košarac
  • Komunikacije i transport ?
  • Ljudska prava i izbjeglice ?
  • Finansije i trezor – Vjekoslav Bevanda
  • Pravda – Josip Grubeša ili Bariša Čolak
  • Civilni poslovi ?
  • Bezbjednost – Fahrudin Radončić
  • Odbrana – Sifet Podžić
  • Inostrani poslovi – Denis Zvizdić

 

Izvor:(Nezavisne novine)Ostavite komentar: