Nobilo otkrio kako su se pripremili za suđenje Dodiku: Odbrana će se braniti u dva pravca

05.02.2024. | 17:37

Anto Nobilo, pravni savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, istakao je da odbrana na suđenju pred Sudom BiH ima dva pravca – prvi nelegitimitet Kristijana Šmita, a drugi načelo legaliteta prema kojem ne može niko počiniti krivično djelo prije nego što je ono označeno i objavljeno kao krivično djelo.

On je novinarima nakon ročišta u predmetu protiv Dodika istakao da Šmita nema ovlaštenja donošenja zakona.

“To će svi koji su u struci, koji se bave međunarodno javnim pravom zasigurno potvrditi. Međutim, to nisu jedini pravci odbrane, mi imamo nekoliko ozbiljnijih. Jedan je, između ostalih, da je povrijeđeno načelo legaliteta, temeljno načelo krivičnog prava koji kaže da ne može niko počiniti krivično djelo prije nego što je ono označeno i objavljeno kao krivično djelo”, izjavio je Nobilo.

On je naveo da je krivično djelo koje je Šmit kreirao objavljeno u Službenom glasniku BiH 7. jula i najranije sljedeći dan može da stupi na snagu, dakle, 8. jula, a ukaz koji se stavlja na teret njegovom klijentu potpisan je 7. jula, odnosno dan prije nego što je zakon stupio na snagu.

“Nema zakona na svijetu koji bi u takvoj situaciji mogao osuditi. Tužilaštvo vjeruje da Kristijan Šmit, kao visoki predstavnik, ima ovlaštenja da poništi zakon. I on je zaista, u svojoj odluci poništio dva zakona na način da je rekao da ih poništava, da su ništavni od svog nastanka, kao da nisu postojali. Kada dolazi naš klijent i potpiše ukaz, šta on s njime radi, ništa. Koja je posljedica, da li može oživjeti mrtvi zakon koji je navodno, vrhovni autoritet poništio? Oni skaču sebi u usta. Ako vjeruju da je Kristijan Šmit vrhovni autoritet, niko ne može oživiti taj zakon”, rekao je Nobilo.

On je dodao da se radi o beznačajnom krivičnom djelu, koje nema nikakve štetne posljedice, a Krivični zakon BiH kaže da takva krivična djela zapravo to nisu ako ne proizvode štetne posljedice.

Nobilo je dodao da je na Tužilaštvu BiH da pozove svjedoke koje želi i da se oni u to neće petljati.

U Sudu BiH danas je održano ročište u predmetu koji se pred ovom pravosudnom institucijom vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela svoj koncept odbrane i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović, koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.