Nije spriječio ubistva Srba! Tužilaštvo BiH će se žaliti na visinu kazne Sakibu Mahmuljinu

Tužilaštvo BiH uputiće Apelacionom vijeću Suda BiH žalbu na prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin kojom je osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El mudžahedin” nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.

Žalba će biti podnesena u zakonskom roku od 15 dana koji se, u izuzetnim okolnostima na zahtjev od jednih strana, može produžiti za dodatnih 15 dana, rečeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Sud BiH je u petak, 2. aprila, dostavio Tužilaštvu prvostepenu presudu Mahmuljinu, koja je izrečena 22. januara, a prema nezvaničnim saznanjima Srne, Tužilaštvo će se žaliti na visinu kazne i manji dio oslobađajuće presude. Mahmuljin je proglašen krivim jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El mudžahedin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da su pripadnici Odreda, u okviru akcija “Proljeće `95” i “Farz”, počinili ubistva 53 zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske, te nečovječno postupali prema njima i nekoliko civila. U presudi se navodi da je u drugoj polovini jula 1995. godine u logoru Odreda “13. kilometar” jedan zarobljenik ubijen i odsječena mu je glava, te su drugi tjerani da je ljube.

Utvrđeno je da su drugim zarobljenicima u periodu od 23. jula do 23. avgusta pripadnici Odreda nanosili teške tjelesne i duševne patnje koje su za posljedicu imale polomljena rebra, izbijene zube i gubitak vida. Prvostepeno vijeće je zaključilo da su, u okviru operacije “Farz”, u septembru 1995. godine pripadnici Odreda oteli zarobljenike i civile od Petog bataljona i odveli ih u logor “13. kilometar”, gdje su 52 zarobljenika ubili vatrenim i hladnim oružjem.

Više zarobljenika i civila udarano je palicama, šipkama, šlaufima, pesnicama, te izlagano elektrošokovima. Presudom je utvrđeno da je Mahmuljin, kao komandant Trećeg korpusa, propustio da preduzme mjere kako bi spriječio zločine iako je imao razloga da zna da bi se mogli desiti, kao i da nije kaznio podređene pripadnike Odreda.

Predsjedavajući Vijeća Zoran Božić u obrazloženju je napomenuo da je Mahmuljin, znatno prije nego što je postao komandnat Trećeg korpusa, dobio zadatak od komandanta Armije RBiH Rasima Delića da obavi razgovor sa predstavnicima mudžahedina o ulasku u sastav Armije RBiH, nakon čega je formiran Odred.

Božić je rekao da je Mahmuljin imao autoritet, da mu je komanda Odreda vjerovala, te da je održavao sastanke sa predstavnicima ove jednice. On je naveo da je Mahmuljin boravio u zoni dejstava u vrijeme operacije “Proljeće `95”, te da je sama činjenica da pripadnici odreda “El mudžahidin” nisu htjeli predati zarobljene Vojnoj policiji predstavljala zabrinjavajuću informaciju i zahtijevala da se istraži situacija.

Božić je dodao da je izostala reakcija optuženog nakon što je predsjedavajući Predsjedništva RBiH (Alija Izetbegović) poslije posjete području rekao da ima informacije o nečovječnom postupanju nad zarobljenim srpskim civilima i ranjenicima BiH.

Ostavite komentar: