Nije bilo jedinstva kod Osmorke: SDP neće imati nijednog delegata u Domu naroda BiH

Nakon današnjeg glasanja u Domu naroda Federacije BiH za delegate u Domu naroda BiH SDP neće imati ni jednog delegata, što predstavlja politički poraz za stranku koja predvodi Trojku.

SDP je tokom današnjeg glasanja imao kandidatske liste za delegate iz reda Bošnjaka i reda Hrvata, ali ni jedna nije dobila dovoljan broj glasova.

Jugoslav Brdar, kandidat iz reda Hrvata, dobio je samo dva glasa, a Elvir Karajbić je dobio tri glasa, što je bilo nedovoljno za prolazak.

Iz Kluba Hrvata su izabrani Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić ispred HDZ-a, Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić (ZNG).

U Dom naroda BiH iz Kluba Bošnjaka izabrani su Šefik Džaferović, Safet Softić iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a, Kemal Ademović iz NiP-a i Džemal Smajić (SBiH).

Ranije je tokom glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske za delegata u Klubu Srba Doma naroda BiH SDP je takođe imao kandidata, koji nije prošao.

Zbog tajnog glasanja teško je tvrditi kako su glasali delegati Osmorke u Domu naroda FBiH, ali zbog ovakvog ishoda, jasno je da Osmorka nije bila jedinstvena i pitanje je kakva je njena budućnost.

Prošli izborni ciklus SDP je imao jednog delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, Denisa Bećirovića, a u ovom neće imati nijednog.

Bez obzira na navode da će stranke Trojke trgovati sa HDZ-om na način da im omoguće podršku za 4. delegata u Klubu Hrvata državnog doma naroda, a da zauzvrat SDP dobije podršku za kandidovanje Igora Stojanovića za (pot)predsjednika FBiH, do toga nije došlo, piše Klix.

Usvojen budžet od 6,7 milijardi KM

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH jednoglasno su usvojili Budžet Federacije BiH za 2023. godinu u iznosu od 6,7 milijardi KM.

Za Budžet Federacije BiH za 2023. godinu je glasalo 69 delegata.

Budžet Federacije BiH usvojen je u istom tekstu kao i u Predstavničkom domu, odnosno sa 50 amandmana HDZ-a i Osmorke.

Ovaj Budžet je veći za 1,1 milijardu KM od prošlogodišnjeg.

Jedan od ključnih prioriteta pri planiranju budžetskih sredstava za ovu fiskalnu godinu bilo je osiguranje stabilnosti u isplatama penzija, boračkih i socijalnih naknada, te drugih davanja predviđenih Budžetom Federacije BiH, naveli su iz Vlade FBiH.

Ostavite komentar: