“Nezapamćen skandal”: Spasić tvrdi da je Stanivuković zbog “bubice” već morao da podnese ostavku

Jedan od najboljih bivših jugoslovenskih obavještajaca Božidar Spasić istakao je da bi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković već morao da podnese ostavku zbog nezapamćenog međunarodnog skandala sa pokušajem prisluškivanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na nedavnom sastanku sa zvaničnicima iz Republike Srpske u Banjaluci.

“Ovo je nezapamćen skandal i nezapamćen pokušaj špijuniranja predsednika Srbije. Ne mogu da verujem. Prosto, to se ne radi. Ne mogu da verujem da je da je neko ispao toliko naivan da to uradi”, rekao je Spasić za Srnu. On je izrazio uvjerenje da će službe ovaj slučaj do posljednjeg sekunda da istraže, jer se, kako je naveo, predsjedniku Vučiću redovno događaju neprijatnosti kada dođe na područje Republike Srpske, odnosno na područje BiH.

Spasić je podsjetio na događaj u Potočarima /pokušaj atentata na Vučića tokom komemoracije u Srebrenici/, navodeći da se sada desilo da u Banjaluci neko prenosi njegove razgovore. On je rekao da će ovog puta službe “istjerati do kraja”, odnosno ispitati šta se tu dogodilo, bez obzira na eventualne političke posljedice.

“Tu opravdanja nema. Naprosto bi gradonačlenik Banjaluke morao već, dok sada razgovaramo, da podnese ostavku. To je međunarodni skandal. U takvim situacijama džaba pravdanje, službe će tačno ustanoviti sve”, istakao je Spasić.

On je ocijenio da se može pretpostaviti da su postojale određene strukture, moguće u Sarajevu, ili na nekoj drugoj teritoriji, koje su željele da neposredno slušaju razgovor Vučića da bi se kasnije montirali dijelovi tog razgovora u neki neprijateljski čin i Vučić predstavio opet u svjetlu koje mu ne pripada.

“Iz tih razloga postoj veliki bes kod nas pripadnika službe, i u tom smislu će biti istraga, verovatno, detaljno vođena”, naglasio je Spasić. On je dodao da su nejasni motivi i namjere da se za takve sastanke, kada je riječ o predsjednicima država i visokim državnim funckionerima, koriste prislušna sredstva, a “bubica” je prislušno sredstvo, koje je imalo za zadatak da prenosi sve šta se razgovara u prostoriji.

“Ne mogu uopšte da ocenim kakva je to špijunska igra, koja je svrha postavljanja i držanja te ‘bubice’. To nije uobičajeno. Tamo je bilo dosta agenata, drugih nekih lica koja su mogla, ako je već neko hteo da ima taj razgovor, da imaju i ‘bubice’. Ali jedan zvaničnik Banjaluke, gradonačelnik? Mislim da je to skandal i bezobrazluk”, ocijenio je Spasić. U tom smislu, dodao je on, sada je veoma diskutabilno kako službe da ustanove koje su njemu bile krajnje namjere.

“Svako pravdanje u vezi sa tim činjenicom kao ‘zaboravio sam da skinem bubicu’ ili ‘namerno sam je stavio da bih bolje čuo’ su čiste gluposti i ‘vađenje’. Računao je da niko neće primetiti ili videti”, naglasio je Spasić.

Međutim, dodao je on, zahvaljujući službi koja obezbjeđuje predsjednika Srbije, čuvene “Kobre”, taj aparat je uočen i na vrijeme je spriječeno prisluškivanje. On je ocijenio da će biti veoma interesantno, šta će se ustanoviti, jer će vjerovatno tajne službe da vode istragu.

“Pitanje je kome su bili namenjeni neposredni podaci sa sastanka predsjednika Vučića i tog Stanivukovića, koji je držao ‘bubicu’ i omogućio trećim licima da čuju ono što možda nije trebalo da se čuje”, pojasnio je Spasić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izazvao je reakciju protokola predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je na sastanak rukovodstva Republike Srpske i Srbije u Banjaluci ušao sa “bubicom” i pokušao da snima razgovor.

Ostavite komentar: