Nevolja za bivšeg predsjednika Srpske: Poplašenu zaplijenjena penzija zbog tuđeg kredita

Bivšem predsjedniku Republike Srpske Nikoli Poplašenu zaplijenjena je penzija zbog kredita za koji je bio žirant, a koji glavni dužnik nije vratio, saznaje CAPITAL.

Poplašen je još 2008. godine bio žirant za kredit od 30.000 KM u Balkan Investment banci, danas Banci Srpske, koji dužnik nije vraćao te je 2013. pokrenut izvršni postupak protiv njega kao jemca.

S obzirom na to da je 2015. u banci uvedena prinudna uprava, a zatim pokrenut stečajni postupak, izvršenje je bilo obustavljeno, a dug je u međuvremenu sa zateznim kamatama dostigao 65.000 KM.

Izvršni postupak je nastavljen krajem prošle godine, a banka je, kako se saznaje, na osnovu rješenja suda, Poplašenu do sada sa penzije obustavila više od 5.000 KM.

Poplašen je nedavno uputio banci molbu da mu otpiše zatezne kamate, da dio duga plati odmah, a preostali dio u 24 rate, što je Odbor povjerilaca i prihvatio.

Mediji su ranije pisali da je nekadašnji predsjednik RS postao žrtva sudsko-bankarske afere, zbog koje bi mogao da ostane bez imovine. Njegova imovina je čak bila ponuđena i na licitaciji.

Poplašen je tada tvrdio da ga je Gojko Trbić, koga je poznavao po stranačkoj liniji, zamolio da mu bude žirant za kredit od 5.000 KM te da je na to pristao.

Kazao je i da kada je trebalo da potpiše mjenice i ugovor o jemstvu nije bilo nadležnog službenika banke te da je papire potpisao – blanko. Kako je tvrdio, tek kasnije je saznao da kredit, nije 5.000 nego 30.000 KM, ali i da nije odobren Trbiću već, Borislavu Mrđi iz Prijedora kojeg i ne poznaje.

S druge strane, Gojko Trbić je tvrdio da je Poplašen znao da kredit ne podiže on, već Mrđa, kao i iznos kredita.

Nikola Poplašen je protiv njih podnio i krivične prijave, ali teret otplate je, ipak, pao na njega.

Nikola Poplašen je bio treći predsjednik Republike Srpske, izabran 1998. ali ga je nakon nekoliko mjeseci smijenio visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp.

“Mogao sam da ih poslušam pa i obogatim se, ali se to kosilo sa mojim principima. Tada sam ostao bez funkcije, a sada zbog nesmotrenosti i naivnosti mogu da izgubim i krov nad glavom. Međutim, tog čina se ne plašim jer su pravo i pravda na mojoj strani”, reko je 2013. godine Poplašen za Večernje novosti.

Ostavite komentar: