Neslavna pozicija: Na spisku vojnih snaga svijeta BiH na začelju tabele

Na spisku vojnih snaga, od ukupno 139 zemalja, BiH je zauzela neslavnu 121. poziciju, čime se našla na začelju tabele u regionu, ali i u svijetu.

Sajt Global Firepower, naime, od 2006. godine objavljuje svoj godišnji izvještaj i rang-listu nacionalnih oružanih snaga, od najjačih do najslabijih, a na prvom mjestu, očekivano, našle su se SAD.

Za svaku od država saopšten je specifični Power Index, koji se računa na osnovu više od 50 faktora koji ne obuhvataju samo strogu vojnu moć, već i finansijsku situaciju, logističke kapacitete itd.

Vrednovanje je koncipirano tako da, što je indeks bliži nuli, to je vojna snaga veća, pa tako SAD imaju Power Index od 0,0718. Interesantno je koliko malo drugoplasirana Rusija zaostaje za Amerikom – indeks za rusku vojsku je 0,0791. Iza Rusije našle su se Kina, Indija i Japan.

Kada je naš region u pitanju, najbolje je rangirana vojska Srbije, koja je na 61. poziciji, a slijede Hrvatska (63. mjesto), te Slovenija (88), dok je, dakle, BiH na neslavnoj 121. poziciji.

Pozicija koja je pripala BiH ne iznenađuje Dušanku Majkić, drugu zamjenicu predsjedavajućeg  Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH. Podsjetila je, između ostalog, na nedavnu krađu velikog broja pištolja iz vojne kasarne u Pazariću, kod Sarajeva.

“Vojska koja nije u stanju da sačuva svoju imovinu kako će čuvati bilo koga”, pita se Majkićeva.

U izjavi za Nezavisne ona dodaje da je, iako se reforma odbrane godinama predstavlja kao najbolja reforma u BiH, vidljivo da to ni iz daleka nije tako.

“Ne daj bože bilo šta da se dogodi, Oružane snage BiH bi se raspale po istim nacionalnim šavovima kako su i nastale. To znači da nikada i nije postojala vojska koja je mogla da radi na onome što radi u drugim zemljama – da čuva granice, jer onako kako granice doživljavaju Bošnjaci, tako ih ne doživljavaju Srbi i Hrvati. Znači, ne postoji nacionalno opredjeljenje u vezi s tim šta ta vojska treba da čuva”, naglasila je Majkićeva.

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, izjavio je da je u vrijeme pandemije svaka marka u BiH bitna za spasavanje ljudskih života i privrede. Ipak, najavio je ulaganja i u Oružane snage BiH. Govoreći o značaju finansijske pomoći Turske Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, on je naglasio da će ta sredstva, a u pitanju je oko 45 miliona KM, biti utrošena isključivo za modernizaciju OS BiH.

“Jedini uslov koji je turska strana postavila pred nas jeste da ta sredstva utrošimo na kupovinu proizvoda namjenske proizvodnje iz Turske. Mi ćemo iskoristiti priliku i nabaviti ona sredstva koja su nama sada najneophodnija”, naglasio je Podžić.

Prema njegovim riječima, modernizacija OS BiH je prošle godine obuhvatila 114 vozila, kao što su kombiji, cisterne, vatrogasna vozila i tako dalje.

“Naš vozni park je bio u jako lošem stanju i to je poboljšalo našu operativnost”, rekao je Podžić, koji se nada da će u ovoj godini biti isporučena dva helikoptera, a naredne godine još dva.

Ostavite komentar: