Nešića iznenađuje ponašanje nekih Srba: Zaustaviti izradu monografije “Diplomatija BiH 1992-2022”

Član Komisije za spoljne poslove u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Nešić očekuje da bude zaustavljena izrada monografije “Diplomatija BiH 1992-2022”, ističući da ga od ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković ne može više ništa iznenaditi, ali da ga iznenađuje ponašanje Srba koji su “spremni da budu njene marionete za neke sitne privilegije”.

Nešić je rekao da očekuje da bude stopirana izrada ovog “dokumenta razdora” i da Srbi odbiju da učestvuju u “novom bezobrazluku Turkovićeve”.

“Doduše, to je teško očekivati od (vršioca dužnosti pomoćnika ministra) Ljube Grkovića koji se svojevremeno, podsjetiću vas, da bi se dodvorio Svenu Alkalaju potpisivao kao efendija”, rekao je Nešić Srni.

On kaže da je sramotno da građani Republike Srpske svojim novcem treba da finansiraju lažnu monografiju Ministarstva inostranih poslova i učestvuju u falsifikovanju istorije od 1992. do 1995. godine.

“Baš me zanima da li će za taj period unijeti osvrt Bisere Turković ‘kako sam dovodila mudžahedine u BiH i naoružavala ih’”, rekao je Nešić.

On kaže da je jasno da cilj Turkovićeve da “pokuša da potvrdi državnost BiH u ratnom periodu, kako bi Srbi ispali neki pobunjenici i agresori”.

“To je apsolutno nedopustivo, skaradno i rušilački”, naglasio je Nešić.

Sagovornik Srne iz Ministarstva inostranih poslova, koji nije želio da bude imenovan, rekao da je “šef projekta” izrade monografije vršilac dužnosti pomoćnika ministra Ljubo Grkoviću, kadar SDS-a, kojeg je na poziciju svog pomoćnika Turkovićeva imenovala početkom decembra prošle godine.

Savjetnik Turkovićeve Hoda Dedić, koordinator “Stručnog tima” u dopisu koji je u posjedu Srne, između ostalog, navodi da je cilj monografije da se “prikažu najvažnija dostignuća spoljne politike BiH u posljednje tri decenije”.

Ostavite komentar: