Nešić zatražio smjenu Čubrilovića: Srozali ste dignitet NSRS pozivom lidera SDA i HDZ

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da je danas skupština Srpske „postiđena“ i zatražio smjenu Nedeljka Čubrilovića.

U svom uvodnom obraćanju poslanicima RS na posebnoj sjednici posvećenoj aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji u BIH, ocijenio je da su poslanici „poniženi“.

„ Srozali ste dignitet NSRS i ponizili garađane kada ste na sjednicu prvo pozvali lidere SDA i HDZ BiH. Narodni poslanici nisu publika u vašoj predstavi. Onaj ko drži do NSRS prvo bi sazvao kolegijum i sazvao sjednicu, a onda pozvao goste. Da ne budem pogrešno shvaćen gospodine Dragane Čoviću, zahvalan sam što ste ovdje, jer bez razgovora nema napretka“, rekao je Nešić.

Pozvao je SNSD da sačuva dignitet NSRS i smijeni Nedeljka Čubrilovića sa mjesta predsjednika jer je „bruka i sramota ovog visokog doma“.

„Prije nekoliko mjeseci smo donijeli zaključke koji su branili demokratiju i da zakone donose izabrani, a ne visoki predstavnici. Međutim, to ste iskoristili kao predizbornu kampanju. Pitam vas sve gdje je nada da će u godinama koje dolaze ova zemlja biti takva da se iz nje prestane bježati. Tražim da nam danas pred očima ne budu fotelje i funkcije, nego koferi koje neko sprema da odavde ode – rekao je Nešić.

Rekao je da je iz propalih pregovora u Neumu, jasno da „izvor krize u BiH nije RS , nego FBiH“.

„Imamo Vladu koja počiva na papcima, korupciji… ali RS ima Vladu, a FBiH je nema“, rekao je Nešić.

„Bošnjačka politička elita želi cijelu BiH za sebe. Ovdje u BiH se hrišćnako zvono čulo prije minareta. Ovdje na poniženje i izdaju niko neće pristati. Mi nikada nećemo biti Bosanci, nego hrišćani, pravoslavni hrišćani“ kazao je Nešić, prenosi Mondo.

Rekao je da mu je „dosta priče da moramo biti Bosanci da bismo živjeli normalno“.

„BiH ima budućnost samo u dejtonskim okvirima. Majorizacijom bilo kojeg naroda siječe se noga stolice na kojoj je BiH“, rekao je.

Komentarišući materijal koji je danas pred poslanicima RS, upitao je i šta ako parlement FBiH ili neki od kantona, otvore raspravu o RS.

„Ovakvu neozbiljnost i šarlatanstvo, odavno nisam vidio. Otvoreno kažite šta vam je cilj – kapitulacija, odustajanje od ranijih zaključaka…?“, dodao je Nešić i upitao je gdje je zakon o VSTS-u, koji je ranije najavljivan za početak ove godine.

Predsjednik SPS-a Goran Selak je takođe kritikovao današnju sjednicu, te naveo da je ona „predstava za narod“ i u svrhu predizborne kampanje i takođe upitao zašto se danas raspravlja o aktuelnoj situaciji, a trebalo je da budu predloženi zakoni o vraćanju nadležnosti sa BiH na Srpsku.

Ostavite komentar: