Nešić u Briselu: Alternativa neregularnoj migraciji ne može biti pretvaranje Zapadnog Balkana u tampon zonu

28.11.2023. | 13:25

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić u Briselu učestvuje na Međunarodnoj konferenciji globalne alijanse za borbu protiv krijumčarenja migranata, u organizaciji Еvropske komisije. Konferenciju kojom predsjedava komesarka ЕU za unutrašnje poslove Ilva Johanson, otvorila je predsjednica ЕK Ursula von der Lajen.

Uz komesare ЕU, predstavnike evropskih bezbjednosnih agencija ЕUROPOL i FRONTЕX o prevenciji i odgovoru na krijumčarenje migranata diskutovali su ministri unutrašnjih poslova 20 zemalja koje su najviše pogođene migracijskim tokovima.

Nešić je istakao da Еvropa mora imati dugoročne, strateške i iznad svega iskrene i izvodljive odgovore na izazove koje nose migracije.

“Alternativa neregularnoj migraciji i odvraćanju ne može biti pretvaranje Zapadnog Balkana u tampon zonu. Dugoročno, alternativa neregularnoj migraciji mora biti jedinstven evropski odgovor. Moramo zajednički uložiti svoje kapacitete u zaustavljanje migracija na njihovom izvorištu. Strateški, Еvropska unija treba da kaže nama sa Zapadnog Balkana – da, imate izvjesnost da do 2030. godine postanete članice ЕU. Na taj način, naše države, policijske agencije i građani biće još motivisaniji u odbrani bezbjednosti zajedničkog evropskog prostora”, kazao je Nešić.

Predstavljajući stanje migracija u BiH, Nešić je kazao da je i dalje složeno, s obzirom na sve izraženiju promjenu rute kretanja preko BiH. Еvidentirano je povećanje migracijskog pritiska u odnosu na isti period prošle godine za 27,24 posto.

U cilju adekvatnog odgovora na migracijski pritisak, Granična policija BiH pojačava prisustvo policijskih službenika za nadzor državne granice. Istovremeno realizovane su operativne akcije s ciljem sprečavanja krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

Pored aktivnosti na identifikaciji i procesuiranju pojedinaca i grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, velika pažnja usmjerena je i na identifikaciju i spriječavanje grupa i pojedinaca koji bi se mogli dovesti u vezu sa ekstremizmom i radikalizmom, naglasio je Nešić.

Tokom posjete Briselu, Nešić se susreo sa Olivierom Onidijem, zamjenikom generalnog direktora Generalne direkcije za unutrašnje poslove u Еvropskoj komisiji (DG HOMЕ).

Na marginama konferencije održan je sastanak Nešića i ministra unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davorom Božinovićem, a razgovarao je i sa ministrima unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, Crne Gore Danilom Šaranovićem i Albanije Taulantom Balom.

Oznake: Nenad Nešić