Nešić u Beču sa Interpolom: Predstavnici Turske traže izručenje gulenovaca iz BiH

30.11.2023. | 20:45

Dok se ja nalazim na čelu Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara niko ne može da nađe utočište ako predstavlja opasnost po bezbjednost Turske ili BiH, tj. svi oni koji ugrožavaju na bilo koji način bezbjednost Turske će biti izručeni Republici Turskoj normalno uz adekvatne dokaze, rekao je Nenad Nešić za RTRS.

Nešić, koji učestvuje na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine Interpola u Beču, naveo je da je delegacija BiH imala dosta bilateralnih sastanaka sa ekipom Interpola Turske, Rusije, SAD, Srbije, itd.

– Glavna tema razgovora sa turskim predstavnicima Interpola su bili pripadnici tzv. Gulenove grupacije Fato grupe. Oni su tražili da BiH preduzme sve mjere kako bi se navedena lica izručila Turskoj. Oni ne mogu da prihvate da u BiH postoje ljudi i organizacije tzv. gulenovci, i da na njih blagonaklono gleda naša vlast, a da oni ugrožavaju bezbjednost Srpske – rekao je Nešić.

Takođe, naveo je Nešić, na sastanku su naglasili prijateljstvo između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Istakao je da na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine Interpola u učestvuje više od 1.000 policajaca i čelnika snaga za provođenje zakona iz cijelog svijeta, gdje je navedena organizacija utemeljena prije 100 godina.

– Bitno je reći da se ovdje prije svega isticalo neophodnost međunarodne saradnje kako u Evropi, tako i između kontinenata jer, nažalost, danas kriminal ne poznaje granice i mi danas imamo da on djeluje van granica pojedinih država. Imamo čak i djelovanje van kontinenata ,tako da međunarodna saradnja mora biti na znatno višem nivou i to je bila jedna od glavnih tema – kaže Nešić.