Nešić sa Pinterom: Zahvalnost Mađarskoj za glasanje protiv rezolucije o Srebrenici

11.06.2024. | 14:02

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić zahvalio je Mađarskoj za glasanje protiv rezolucije o Srebrenici u UN, navodeći da je to bio čin koji je pokazao duboko razumijevanje za osjetljivost pitanja koja se odnose na događaje iz prošlosti BiH.

Nešić je na današnjem sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom u Budimpešti istakao da je Mađarska prepoznala važnost suzdržavanja od daljih podjela u regionu i potrebu za promovisanjem pomirenja.

Prema njegovim riječima Mađarska je time pokazala da cijeni stabilnost i integritet BiH, što će ojačati bilateralne odnose Republike Srpske i Mađarske.

“Još jednom, hvala vam za podršku koja je od neizmjernog značaja za našu zemlju, ali i za sve Srbe na Balkanu. Jako je važno da zemlja sa kojom dijelimo toliko istorije razumije i promoviše prestanak stigmatizacije Srba kao naroda koji je sebe ugradio u temelje moderne Evrope. Što prije se sa tim prestane, prije ćemo se okrenuti temama koje život znače”, rekao je Nešić.

Nešić i Pinter razgovarali su i o unapređenju saradnje u oblasti bezbjednosti, te zajedničke borbe na sprečavanju ilegalnih migracija, terorizma i podrške na evropskom putu BiH.

Nešić je ovom prilikom naveo da njegova posjeta ima poseban značaj, te predstavlja važan korak u jačanju prijateljskih odnosa dvije zemlje, kao i da šalje pozitivan signal svim građanima BiH da Mađarska, koja u ovom trenutku predsjedava Evropskom unijom, ne gubi iz fokusa BiH, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Osim toga, on je istakao opredjeljenje Ministarstva da što prije potpiše sporazum sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/, te izrazio uvjerenje da će se kroz mađarsko predsjedavanje EU ubrzati taj proces.

Tokom sastanka naglašeno je i da Mađarska ima veliko iskustvo u upravljanju migracionim tokovima i zaštiti granica, te da bi to iskustvo i stručna pomoć bili od velike važnosti za BiH, a ocijenjeno je i da je razmjena informacija, zajedničke istrage i obuka za policijske službenike od ključnog značaja za uspješnu borbu protiv organizovanog kriminala koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za stabilnost i bezbjednost dvije zemlje.