Nešić reagovao na odluku: Šmit je očito ovdje da ponizi BiH i pojača unutrašnju krizu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić poručio je da je Kristijan Šmit očito ovdje da ponizi BiH i pojača unutrašnju krizu, te je zauvijek ostavi van EU, jer je nametanje bilo kakvog zakona van Dejtonskog mirovnog sporazuma koji OHR definiše samo kao tumača sporazuma, a nikako kao zakonodavca koji je iznad institucija BiH.

Nešić je rekao Srni da posebno tako nešto ne može da radi lice čije imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

“Neko nam je došao u goste i onda mimo parlamenta donosi zakon da jedno tijelo može eliminisati kandidate i stranke sa izbora. Kako je u ovoj zemlji sve podložno manipulacijama i zloupotrebama, kako vjerovati da oni koji imaju kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom /CIK/ neće to zloupotrijebiti da se oslobode političkih konkurenata? Ili, možda to i jeste Šmitov cilj, da mu CIK bude produžena ruka, kao što je do sada bio Ustavni sud BiH!?”, konstatovao je Nešić.

On je dodao da BiH ne može biti ni “d” od države ako gubernatori spornog legitimiteta umjesto zakonodavca donose zakone.

“Nedavno sam pozvao šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera da zaustavi Šmita u njegovom naumu, ako zaista žele da BiH nastavi put ka EU. Drago mi je da je i Satler juče priznao da je međunarodna supervizija nespojiva sa članstvom BiH u EU. Lijepo je da su nam iskreno i otvoreno priznali da nas Šmit udaljava od EU, a ne približava”, istakao je Nešić.

On je rekao da BiH ničim nije zaslužila da bude posljednji protektorat u svijetu, te da smo društvo koje se najbrže oporavilo nakon konflikta.

“Ako žele protektorate, eno im Avganistan! Zar smo gori od Talibana? Ne bore se oni ovdje za nas koji živimo u BiH nego za svoje interese. Krajnja je drskost da skoro tri decenije nakon rata, jedan stranac nameće najvažniji zakon poslije ustava jedne zemlje”, poručio je Nešić.

On je ocijenio da su sve reforme koje su stranci nametnuli, danas kamen spoticanja u BiH.

“Zato ćemo se i DNS i ja boriti da svaki stranac ovdje bude ono što jeste – gost koji ima obavezu da se uljudno ponaša!”, poručio je Nešić.

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske, nametnuo je juče odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, dok je za politički dio ostavio još vremena domaćim političarima.

Ostavite komentar: