Nešić o presudi Mahmuljinu: Sud BiH nastavio da umanjuje zločine nad Srbima

Lider DNS-a Nenad Nešić rekao je da je Sud BiH nastavio da dijeli žrtve i umanjuje zločine nad srpskim narodom odlukom da poništi prvostepenu presudu Sakibu Mahmuljinu, komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH pod čijom komandom je nestalo 30 srpskih sela u okolini Zavidovića i Vozuće.

Nešić je naglasio da se pravo i pravda stide pred činjenicom da 500 ubijenih Srba, civila, staraca, žena i djece na području Vozuće, za pravosuđe BiH nisu žrtve koje zaslužuju poštovanje.

Prema njegovim riječima, stravični zločini odreda “El mudžahid”, koji su zgrozili planetu, za pravosuđe BiH nisu se desili.

“Samo naivni su mogli vjerovati da je Sud BiH nastao radi prava i pravde. I ovom odlukom, kao i mnogim ranijim oslobađajućim presudama za zločine nad Srbima, Sud BiH je potvrdio da je politički instrument bošnjačkih partija za kreiranje lažne istorije na ovom prostoru”, istakao je Nešić.

Nešić je naveo da je zadatak Suda BiH da viktimizuje samo jedan bošnjački narod, i satanizuje druga dva naroda, saopšteno je iz DNS-a.

Predsjednik DNS-a smatra da pravosuđe Republike Srpske samo treba da procesuira zločine nad srpskim narodom.

“Na to ima apsolutno pravo jer jurisdikcija za procesuiranje ratnih zločina je univerzalna. Sud BiH je bezbroj puta pokazao da je ustanova koja dodjeljuje sertifikate da je dozvoljeno nekažnjivo ubijati Srbe, a ne mjesto prava i pravde. Zato pravosuđe Republike Srpske ima puno pravo da reaguje i preuzme procesuiranja”, istakao je Nešić.

Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu kojom je bio osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El mudžahid” na području Vozuće i Zavidovića.

Postupak se sada upućuje drugostepenom vijeću na dalje odlučivanje.

Ostavite komentar: