Nešić o novoj zgradi UIO: Za njih je povoljno 5.800 KM po kvadratu, je li misle da smo svi ludi?

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je reagovao na komentar Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine o kupovini nove zgrade za ovu instituciju.

Njegova reakcija je usljedila nakon što su iz UIO-a poručili da ponuđena zgrada u Banjaluci za 97 miliona KM ispunjava sve ono što oni traže. Za Nešića, kao i druge opozicionare, ova cijena je neprihvatljiva.

“Sve sam očekivao, osim da će iz UIO-a braniti neodbranjivo i reći da je opravdana kupovina zgrade Mileta Radišića za 98 miliona KM, jer je to ‘ispod tržišne cijene’. Za njih je povoljno 5.800 KM po kvadratu! Pa je li misle da smo svi ludi?”, upitao se.

Kako su saopštili iz DNS-a, Nešić smatra da se vlast pravda da je ranije pokušala pronaći zemljište za izgradnju zgrade, ali da nisu imali razumijevanje prethodnih gradskih uprava Banjaluke. Naglasio je da je ova ponuda o kupovini trebala biti odbačena te da se neko “debelo ugradio”.

“Radišićeva ponuda je morala biti odbačena po Zakonu o javnim nabavkama, jer je skoro tri puta veća od sredstava koja su predviđena budžetom institucija Bosne i Hercegovine za kupovinu zgrade u Banjaluci za trajni smještaj UIO-a. Onda i zakonodavac, odnosno Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine kaže da se mora zaustaviti kupovina Radišićeve zgrade, ali UIO se ponaša kao da je iznad zakonodavca koji kreira budžet. Ovakvo ponašanje samo govori da se neko debelo ugradio”, ocijenio je predsjednik DNS-a.

Istakao je da postoje, kako je izjavio, sve indicije da zemljište na kojem bi UIO izgradio zgradu nije ni kupljeno upravo jer se čekala Radišićeva zgrada.

“Volio bih da mi iz UIO-a odgovore da li su moje kolege iz prošlog saziva Parlamenta bili vidoviti kada su 13. maja 2015. godine na sjednici Komisije za finansije i budžet pitali predstavnike UIO-a da li je tačno da UIO ne rješava pitanje smještaja u Banjaluci, jer čekaju zgradu Mileta Radišića. Podsjetiću javnost, ali i zaboravne iz UIO-a, što se može vidjeti i iz stenograma sjednice, da je visoki funkcioner UIO-a tada odgovorio: ‘Kada to bude, ja odoh na bolovanje'”, naveo je.

Ponovio je da očekuje da prva odluka Savjeta ministara, ako se ikada više sastane, bude smjena direktora UIO-a Mire Džakule. Takođe, očekuje da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković (PDP) pronađe, kako je potcrtao, adekvatno zemljište za izgradnju zgrade UIO-a, i poziva sve odbornike u Skupštini grada da podrže odluku kojom će na ekonomski opravdan način biti riješen problem trajnog smještaja UIO-a, saopštili su iz DNS-a.

Ostavite komentar: