“Nerealno da se to desi”: Lukić o ideji da predsjednik Srpske bude i član Predsjedništva BiH

Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je da je za eventualno sprovođenje ideje da predsjednik Republike Srpske po automatizmu bude i član Predsjedništva BiH neophodno izmijeniti Ustav Srpske i Izborni zakon BiH.

Lukić smatra da će se za tako nešto teško obezbijediti većina, budući da je za promjene Ustava Srpske neophodna dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini, te većina svakog od klubova konstitutivnih naroda u Vijeću naroda Republike Srpske.
“S obzirom na trenutno stanje političkih odnosa u BiH, kao i u samoj Srpskoj, nerealno je da se to desi”, naveo je Lukić.
On je dodao da se do sada pokazalo da je i za sitnije ustavne intervencije gotovo nemoguće postići dogovor, piše Glas Srpske.
“Pored promjena Ustava Republike Srpske, potrebno je usvojiti i izmjene Izbornog zakona u Parlamentu BiH, a kao što znamo, to nije moguće bez stranaka iz Federacije BiH”, precizirao je Lukić povodom najave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će u razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH predložiti da predsjednik Republike Srpske po automatizmu bude i član Predsjedništva BiH iz Srpske.

Ostavite komentar: