“Neodgovorno i neracionalno”: Iz SDS poručuju da je program za zapošljavanje po partijskom nalogu vladajućih

Vlada Republike Srpske je preko Zavoda za zapošljavanje odobrila paket potsticaja za zapošljavanje koji u najmanju ruku izgleda smiješno, neodgovorno i neracionalno, poručuju iz Srpske demokratske stranske (SDS).

Kako su saopštili iz ove stranke u tom paketu 73% pripravničkih mjesta predviđen je za zapošljavanje u javnom sektoru u kojem već godinama postoji višak radnika zbog stranačkog zapošljavanja.

“Iako je Vlada mijenjala Zakon o lokalnoj samoupravi kako bi prolongirala racionalizaciju i smanjenje broja radnika za 1.500 radnika u opštinskim službama, što građane košta cca 25 miliona KM na godišnjem nivou, ovim paketom potsticaja za zapošljaanje nastavlja se zapošljavanje u javne ustanove. Imamo informacije da čak radnike koji su uzeli otpremninu u iznosu od 30 do 50 hiljada KM iz Elektroprivrede RS, Zavod za zapošljavanje sad ekspresno zapošljava u jedinice lokalne samouprave”, saopštili sui z SDS.

Oni dalje na vode da su lokalne zajednice na čijem čelu je SNSD dobile na desetine pripravničkih mjesta.

“Pošte Srpske koje imaju na stotine radnika viška i imaju katastrofalne finansijske rezultate poslovanja primaju novih 20 radnika, advokatska kancelarija Milana Petkovića, potpredsjednika Narodne skupštine RS prima dva pripravnika od novca građana Republike Srpske, Javno preduzeće ‘Putevi RS’ dobili su 10 pripravnika iz sredstava Zavoda za zapošljaanje. I takvih primjera je na desetina”, tvrde iz SDS.

Za kraj oni su uputili apel Vladi Srpske.

“Apelujemo na Vladu da ovakva politika zapošljavanja neće povećati nove prihode Republici Srpskoj već da će građani morati izdvojiti novac kako bi vladajuće političke partije uhljebljavale svoje poslušnike. Samo realan sektor i jačanje privrede mogu da donesu novu vrijednost i ostanak mladih stručnjaka u Republici Srpskoj”, zaključuju iz SDS u saopštenju.

Ostavite komentar: