Neobična odluka načelnika: Kraće radno vrijeme za Ramazan, ne i za Vaskršnji post

Iskušenja ovogodišnjeg Ramazanskog posta za muslimanske vjernike najlakše će, izgleda, podnijeti zaposleni u opštinskoj administraciji Bosanskog Petrovca, koje je načelnik te opštine, Mahmut Jukić, odlučio da “počasti” skraćenim radnim vremenom.

Iako je BiH, prema Ustavu, sekularna država, u kojoj su vjerska opredjeljenja isključivo privatna stvar, načelnik Bosanskog Petrovca, inače kadar SDA, riješio je da u vrijeme jednomjesečnog posta muslimana, odnosno do Bajrama, koji “pada” 2. maja, zaposlenim Bošnjacima u toj opštini “skreše” radno vrijeme za puna dva sata.

Međutim, kako za Srpskainfo otkrivaju izvori iz opštine Bosanski Petrovac, koji su insistirali na anonimnosti, novo pravilo načelnika Jukića ne odnosi se na Srbe, odnosno pravoslavne vjernike zaposlene u opštinskoj administraciji, koji takođe poste, čekajući Vaskrs, 24. aprila.

“Naravno da nikom normalnom ne smeta što Bošnjaci poštuju i obilježavaju svoje vjerske praznike, ali je, najblaže rečeno, neobično to što je u opštini Bosanski Petrovac, koja bi trebalo da poštuje sekularni karakter države, radno vrijeme Bošnjaka muslimana u opštinskoj administraciji, dok traje Ramazan, skraćeno, od 8 do 14 časova. U isto vrijeme, za pravoslavne Srbe, koji takođe rade u opštini i isto tako poste, čekajući Vaskrs, radna satnica je ostala po starom, odnosno na poslu su dužni da budu od 7 do 15.30”,  ističu  sagovornici portala.

Oni, između ostalog, otkrivaju i da je, pored skraćenog radnog vremena, načelnik opštine Mahmut Jukić svojim sunarodnicima omogućio i još jedan, dodatni sat izbivanja s posla, u vrijeme održavanja muslimanske molitve (džume), koja traje od 12 do 13 sati!

“Za vrijeme trajanja džume u zgradi opštine gotovo da nema žive duše! Ako tome dodamo i redovnu polučasovnu pauzu, koja je predviđana za doručak, praktično ispada da je načelnik opštine Bosanski Petrovac, na svoju ruku, odredio jednomjesečni vjerski, godišnji odmor svim Bošnjacima zaposlenim u opštinskoj upravi. Možda sve ovo ne bi toliko upadalo u oči da se radi o nekoj opštini u kojoj su Bošnjaci apsolutna većina. U Petrovcu su, naprotiv, po posljednjem popisu stanovništva Srbi i dalje većinski narod”,  ističu izvori Srpskainfo.

Da li zbog posta ili što je morao otići na molitvu, ostali smo uskraćeni za komentar načelnika Bosanskog Petrovca, Mahmuta Jukića, u čijem kabinetu se nisu javljali na naše telefonske pozive.

Opština sa većinskim srpskim stanovništvom

Prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva iz 2013. godine, na teritoriji opštine Bosanski Petrovac živjelo je 7.328 stanovnika, od čega Srba 3.996, odnosno 54,5 odsto. Broj Bošnjaka u toj opštini, prema popisu, iznosio je 3.179, odnosno nešto više od 43 odsto.

Inače, u Bosanskom Petrovcu su, prije rata, u strukturi stanovništva Srbi predstavljali još ubjedljiviju većinu. Po popisu iz 1991. godine, udio Srba u ukupnom stanovništvu te opštine iznosio je skoro 75 odsto.

Ostavite komentar: