“Nema svrhe blokirati mirno razdvajanje”: Mitrović smatra da ratni pokliči političkog Sarajeva neće spriječiti raspad BiH

Predsjednik Političkog savjeta SNSD Slavko Mitrović ocijenio je da svakodnevni ratni pokliči političkog Sarajeva, uz mlitavo podržavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta od “neznasečegaizašto” stranih predstavnika rečenih kao iz tonskog automata, neće spriječiti raspad BiH koji će se samo ubrzavati i postati sve vidljiviji.

“Ako Bošnjaci ne mogu ubijediti srpsku populaciju da je njihova budućnost u reintegraciji, nema svrhe blokirati mirno razdvajanje po uzoru na čehoslovački model”, podsjetio je Mitrović na dokument Izlazna strategija za BiH, koji je sastavio Sendi Berger, savjetnik za nacionalnu bezbjednost tadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona.

Mitrović je u kolumni za Nezavisne novine naveo da je dokument nastao 20. jula 1995. godine kao priprema za pregovore o okončanju rata u BiH i upućen je brojnim institucijama američke vlasti.

“U prepisci koja je uslijedila, američki državni sekretar Medlin Olbrajt 3. avgusta 1995. odgovara Bergeru, ne isključujući mogućnost referenduma o otcjepljenju Republike Srpske, ali je naglasila da favorizuje opciju dizanja embarga na oružje, vazdušne udare protiv Srba i predavanje odgovornosti Bošnjacima za završetak konflikta. Napisala je da priželjkuje rješenje po kojem bi Federacija ušla u uniju sa srpskim entitetom, kako bi bio sačuvan teritorijalni integritet BiH”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, tako su o tome pisale Nezavisne novine 23. septembra 2013. godine, nakon što je skinuta oznaka tajnosti sa pojedinih dokumenata CIA.

“Pominjala se i mogućnost konfederacije Republike Srpske sa Jugoslavijom, sve s ciljem da se odobrovolji srpska strana, uz `pritiskanje bošnjačke strane` da pristane i na manje od polovine teritorije BiH. Danas, poslije 25 godina, stanje je takvo da je pitanje razlaza sve izvjesnije. Ne samo da Republika Srpska ne želi gubiti vrijeme na bošnjačke igrokaze i prenemaganje zapadnih zemalja, već su i Hrvati shvatili da su godinama igrali na pogrešnu kartu”, naglašava Mitrović.

On dodaje da je pogrešno vjerovanje da će bošnjačka politika i političko Sarajevo prihvatiti “ravopravnost konstitutivnih naroda” i Dejtonski sporazum. Sve dalje od Dejtona, sve bliže nestanku bilo kakve BiH.

Toga se, kaže Mitrović, uplašio i bošnjački fundamentalista Reuf Bajrović koji, povodom poraza Mila Đukanovića na izborima u Crnoj Gori, piše proglas: “Nova regionalna i globalna realnost se mora uvažiti i bez odlaganja djelovati, a to znači da se javni prostor mora dekantonizirati i debata fokusirati na odbranu institucija BiH, bez kojih Bošnjaci neće preživjeti kao narod koji je meta genocidnih namjera. Treba konačno shvatiti da međunarodne zajednice, kao odlučujućeg aktera, više u suštini nema u BiH”.

Bajrović u proglasu navodi i da je evidentna “nezainteresovanost SAD za bilo šta što se ne može u predstojećoj predsjedničkoj kampanji predstaviti kao spoljnopolitički uspjeh”.

“Sa druge strane, EU vodi politiku legitimiranja svakog ko stvori činjenice na terenu i to predstavlja šansu za probosanske snage koje su akcijom preuzimanja CIK-a pokazale da postoje slučajevi u kojima mogu efikasno djelovati i stvarati činjenice. Dakle, koristiti svaku šansu za nametanje volje demokratske i demografske većine u vidu preuzimanja ključnih institucija. Visoki sudski i tužilački savjet BiH, Dom naroda FBiH, federalna Vlada i ostale institucije na nivou FBiH se moraju preuzeti nakon izbora 2022. godine izbacivanjem HDZ iz vlasti za sva vremena. Time bi se stvorile pretpostavke za dugoročni proces gušenja autonomije Republike Srpske ekonomsko-demografskim sredstvima”, navodi se u Bajrovićevom proglasu.

Mitrović kaže da ovako izgleda bošnjački recept za “građansku, demokratsku, multi-kulti” BiH.

On dodaje da Bajrović računa na probosanske snage iz “er-esa” – SDS i PDP, te dodaje da ne treba zaboraviti njegovo lobiranje za SDS u Vašingtonu prije opštih izbora u BiH 2014. godine, kada je u Američkom institutu za mir predložio da administracija SAD ostvari “potpunu saradnju sa SDS-om”.

“SDS je možda stranka koja stoji iza genocida u Srebrenici, ali za potrebe udaljavanja BiH od Rusije i oni mogu da posluže”, rekao je Reuf Bajrović u Vašingtonu 2014. u seriji gostovanja i naveo da je “Milorad Dodik najbliži Putinov saveznik na Balkanu i da Zapad, ako ne želi ukrajinski scenario, mora podržati SDS”.

“Američka Vlada i EU trebalo bi da podrže bilo koju stranku iz Srpske koja će dozvoliti da BiH uđe u NATO. Mislim da bi SDS trebao biti uključen u to. Tačno je da je ta stranka u suštini organizovala genocid, iako je sada vodi druga ekipa, ali s obzirom na to u kom pravcu Dodik ide u posljednjih šest-sedam godina, čak je i SDS postao prihvatljiva opcija”, navodi Bajrović.

Mitrović kaže da su Bajrović i Željko Komšić, njegov tadašnji šef, pomogli SDA i Bakiru Izetbegoviću da nakon opštih izbora 2014. godine, uz svesrdnu podršku zapadnih ambasada, formira Savjet ministara sa SDS-om i PDP-om kao izbornim gubitnicima u Republici Srpskoj i da je tako političko Sarajevo dobilo probosanske ministre Šarovića, Crnatka i Mektića, kako im je tepao Naser Orić.

“Prije toga je SDP 2010. godine kao bošnjačka stranka, formirao vlast sa proustaškim HSP-om i minornim `Boljitkom` Lijanovića, odbacujući HDZ kao izborne pobjednike kod hrvatskog naroda. Jasno da SDA i SDP imaju iste principe. Udalji HDZ i SNSD kao izborne pobjednike kod Srba i Hrvata i uzmi izborne gubitnike i aminaše – HSP, Lijanoviće, SDS, PDP, pa mirno vladaj u bošnjačko-muslimanskom interesu”, naveo je Mitrović.

On je naglasio da se svijet trećeg milenijuma, po hrvatski rečeno, stubokom mijenja, iako promjene nisu uvijek vidljive.

“Neki događaji, naizgled nepovezani i udaljeni, itekako odslikavaju novu arhitekturu svijeta trećeg milenijuma. Septembar 11. 2001, Minhenska konferencija o bezbjednosti 2007, vrijeme prije američkih predsjedničkih izbora 2008. godine uz suočavanje sa finansijskim balonima, okupirajte Vol strita, Bregzit i američki izbori 2016. godine i – Kina. Sve to je prošlo ispod radara bošnjačkog političkog Sarajeva. Žive u svom autističnom svijetu, prijeteći svima radikalizacijom itd”, ističe Mitrović.

On naglašava da je bošnjačka akcija zauvijek određena “Islamskom deklaracijom” Alije Izetbegovića koji je poveo krvavi građanski rat nadajući se da će svojom politikom osvojiti cijelu BiH za muslimane, potonje Bošnjake.

“Svelo se to na katastrofu od 100.000 žrtava na svim zaraćenim stranama koja ne odudara previše od nacionalne strukture stanovništva. Nije pomoglo ni izmišljanje 300.000 ubijenih muslimana i 60.000 silovanih muslimanskih žena samo u prvoj godini rata. A šta je dobijeno? Teritorija podijeljena po nacionalnim šavovima, uz to mrska im `er-es` na 49 odsto teritorije sa stanovništvom svjesnim svojih prava na postojanje i političko predstavljanje kroz podršku Miloradu Dodiku, SNSD-u i koalicionim partnerima”, ističe Mitrović.

On smatra da se teško bošnjačkoj politici pomiriti sa saznanjem o nepotrebnom ratu, žrtvama i razaranju, a dobiti samo četvrtinu teritorije dejtonske BiH sa međunarodno priznatim granicama, koja nije bila, niti će biti država te dodaje da BiH, ako uopšte opstane, može biti samo državna zajednica/zajednica država tri naroda.

“Svakodnevni ratni pokliči političkog Sarajeva, uz mlitavo podržavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta od strane `neznasečegaizašto` stranih predstavnika, rečenih kao iz tonskog automata, neće spriječiti raspad koji će se samo ubrzavati i postajati sve vidljiviji. Bošnjačka politika zarobljenog uma blindiranog pričom o najvećem genocidu od koga su napravili morbidni brend, kako je to davno definisao pisac Aleksandar Hemon, toliko zaljubljen u Bosnu i Sarajevo, da je pozdravlja već 30 godina iz dalekog inostranstva”, navodi Mitrović.

Najnovija buka i bijes povodom Dodikove posjete Zagrebu na poziv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i uz razgovore sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, ističe Mitrović, još jednom su pokazali svu ispraznost i nemoć sarajevskog kruga.

“U svemu tome najsmješniji je sitni šibicar Željko Komšić, koji će za koju godinu dosađivati po kafanama pričom kako je on bio bosanski heroj koga su svi izigrali, prevarili i napustili. Tako on prijeteći veli: `Mi u BiH znamo šta nam je činit`. Ti njegovi mi ne žive ni u Banjaluci, ni u Trebinju, ni u Orašju, ni u hrvatskom Mostaru, niti na preko 70 odsto prostora BiH. Koje on to `mi` predstavlja kada je nevažan, ne samo Hrvatima u BiH, nego i susjednim Hrvatskoj i Srbiji, ni bilo kome ko drži do sebe u političkom smislu. Zato je Komšića hrvatski predsjednik Milanović nazvao parazitom”, podsjetio je Mitrović.

On je upitao kakve poruke stalno šalje Bakir Izetbegović, prijeteći Hrvatima da će uvijek birati parazita Komšića i da će taj recept za ugnjetavanje i ponižavanje Hrvata kao konstitutivnog naroda primijeniti i na nižim nivoima vlasti.

“Može još jednom, na izborima 2022. godine i od tog časa BiH neće postojati, osim kao davna istorijska kategorija. Zato Republika Srpska ukazuje na potrebu primjene Ustava BiH kao jedinog načina opstanka BiH. Ako ima ko da čuje”, zaključio je Mitrović.

Ostavite komentar: