Nema rješenja! Nije poznato kako će biti riješeno finansiranje dionice auto-puta od Doboja do Vukosavlja

23.05.2023. | 16:19

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija izjavio je Srni da još nije poznato na koji način će biti riješeno finansiranje dionice auto-puta na koridoru “Pet ce” od Doboja do Vukosavlja.

Tegeltija je naveo da je ovaj koridor najvažniji infrastrukturni projekat u BiH, ali da neće imati nikakve efekte dok ne bude završena i njegova posljednja dionica.

On je naveo da dionica od Doboja do Vukosavlja, koja je duga 33 kilometra, a procijenjene vrijednosti 280 miliona evra, treba da se finansira kreditom Evropske investicione banke (EIB), ali i grant sredstvima EU.

Tegeltija je pojasnio da je ovaj projekat u trenutku kada su se odobravala grant sredstva bio najbolje pripremljen projekat u BiH, da je Evropska komisija odobrila grant sredstva, kao i da su nakon toga završene sve procedure, osim definisanja finansijskih uslova za raspisivanje tendera i izbor izvođača radova.

“Poslije toga su se otvorila politička pitanja, rasprave unutar EU u vezi sa drugim temama ničim uslovljene za ovaj projekat i on se trenutno ne implementira. Detalje projekta ne znam, ali znam da projekat vodi Evropska investiciona banka i da bi ona trebalo da bude nosilac grant sredstava”, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, Vukosavlje je mala opština u Republici Srpskoj, ali je i čvorište koje treba da poveže koridor “Pet ce” sa auto-putem koji Republika Srpska gradi od granice sa Srbijom do Vukosavlja, preko Brčko distrikta.

“Rade se dva projekta, jedan finansira Vlada Republike Srpske zajedno sa preduzećem `Autoputevi Republike Srpske` i u taj projekat nije uključena EU niti neka od banaka sa kojima radimo ove projekte. Mislim da se u ovom trenutku završavaju pregovori za izgradnju dionice od Vukosavlja do Brčkog”, naveo je Tegeltija.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler juče je potvrdio da je “došlo do zamrzavanja određenog novca”.