Nema naznaka da će Hrvatska odustati od odlagališta na Trgovskoj gori

Hrvatska ne odustaje od lokacije Čerkezovac na Trgovskoj gori, kao potencijalnog odlagališta za skladištenja nuklearnog otpada iz elektrane Krško, a konačnu odluku o tome će donijeti nakon što sprovedu sve bezbjednosne procjene, analize i eventualne rizike, a s kojim će, kako je obećano, biti upoznata i BiH.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” predsjedavajući Ekspertskog tima za Trgovsku goru Emir Dizdarević, prenoseći svoje prve utiske nakon dvodnevnog sastanka delegacije BiH sa predstavnicima nadležnog Odsjeka MUP-a i Fonda za razgradnju Hrvatske. Prema njegovim riječima, bh. delegacija je u Zagreb otputovala da bi zatražila do sada izrađenu dokumentaciju o ovom projektu, a vratili se praznih ruku, s obećanjima.

– Bio je ovo, da tako kažem, nulti sastanak, na kojem su nas hrvatske kolege upoznale sa svojim dosadašnjim aktivnostima, pri tome nam obećavajući da rad na regulatornim pitanjima i razmjena podataka u budućnosti neće izostati. Sve u svemu, kada bih sve sumirao, nisam baš optimista da će hrvatska strana odustati od ove lokacije – istakao je Dizdarević.

Iz nadležnog odsjeka MUP-a mu je, kako kaže, rečeno da oni još nisu izdali nikakvu dozvolu, ali i da će sve što bude rađeno biti u skladu s evropskim direktivama. Nadležni iz Fonda za razgradnju su upoznali delegaciju BiH o tome kako su pokrenuli javnu nabavku u vezi sa pronalaskom podizvođača koji će raditi na uspostavi Centra za upravljanje radioaktivnim otpadom niske i srednje aktivnosti iz nuklearne centrale “Krško”, ali i institucionalnog otpada sa dvije lokacije u Hrvatskoj.

– Kako nam je ovom prilikom rečeno, za prvi dio je planirana gradnja novog objekta, odnosno predloženo je da kasarna “Čerkezovac” bude preuređena u skladište, a ne u odlagalište. Iz tog regulatornog tijela su nam rekli i da je kasarna samo potencijalna lokacija, koja bi mogla postati konačna ako bude utvrđeno da ona ispunjava propisane bezbjednosne standarde iz evropskih konvencija. S druge strane mi smo opet ponovili naš stav da se protivimo izboru ove lokacije, s obzirom na njen geografski položaj te zatražili da Hrvatska ispoštuje ESPO konvenciju iz 1991, a koja govori o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontaktu – rekao je Dizdarević.

Objasnio je i da je delegacija BiH ovom prilikom tražila i da njeni eksperti imaju pristup svim mjerenjima i ispitivanjima na terenu, na šta im je s hrvatske strane odgovoreno da to nije u njihovoj nadležnosti te da taj dio posla treba uraditi preko nadležnih policijskih tijela i Ambasade BiH u ovoj zemlji.

– Na kraju smo se dogovorili i da svaka tri mjeseca organizujemo sastanak naših eksperata. Nadam se da će uskoro i naš pravni tim aktivnije da se uključi u ovu priču, jer tamo ima mnogo vrhunskih profesora i pravnika. Moramo biti spremni na sve da bismo blagovremeno mogli odreagovati – dodao je Dizdarević.

Ko je zakazao

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je da je još prerano govoriti kakav će konačan ishod biti. Ona je izrazila žaljenje što zbog izostanka blagovremenog reagovanja MIP-a u Savjetu ministara ekspertski tim ranije nije bio u mogućnosti da održi jedan ovakav sastanak i što su bili spriječeni da uđu na lokaciju na kojoj Hrvatska želi da odlaže otpad iz NE “Krško”.

 

 

Ostavite komentar: