Nelson nakon dolaska američkih vojnika: Ovo nije obična vježba, već najveća koju su SAD imale u BiH

Američke vojnika koji su danas stigli na Međunarodni aerodrom u Sarajevu kako bi učestvovali u vježbi “Brzi odgovor 21”, pozdravio je ambasador ove zemlje u Bosni i Hercegovini Erik Nelson.

Nelson je kazao kako ovo nije obična vježba već važan trening kako za američke tako i za vojne snage BiH.
“Vi idete koracima desetina hiljada američkih vojnika koji su poslije 1996. godine služili na uspostavi mira poslije potpisa Dejtonskog sporazuma”, kazao je on te podsjetio na razne etape u vojnoj saradnji dvije zemlje.
Nelson je kazao da je “Brzi odgovor 21” najveća vježba koju su američke vojne snage ikad imale u BiH, te da ona u ovakvom vremenu ima veliki značaj.
“SAD nastavljaju da podržavaju mir i stabilnost u BiH. Ovo je izuzetna prilika za vojnu vježbu, gdje će vojska SAD raditi zajedno s Oružanim snagama BiH na spremnosti”, izjavio je on.
Planirano je da se vježba “Brzi odgovor 21” održi od 17. maja do 2. juna. Njom će rukovoditi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM) i dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno, odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gdje u svijetu.
U ovoj bilateralnoj vježbi će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Ostavite komentar: