Neizvjesna sudbina! Ko će u BiH vratiti žene i 56 djece iz pakla Sirije

Američki general Kenet Mekenzi, koji nadgleda vojno djelovanje na Bliskom istoku, pozvao je prije nekoliko dana partnerske države da vrate svoje građane, posebno djecu, držane u prenatrpanom kampu El-Holu, kojim upravljaju sirijske demokratske snage, koje podržavaju SAD.

Upozorio je da će se SAD, njihovi saveznici, bez intervencije i novih napora u borbi protiv radikalizacije na bojnom polju vjerovatno boriti protiv djece El-Hola uzrasta između 10 i 15 godina. Skoro četiri godine 56 djece i 19 žena iz BiH nalazi se u izbjegličkim kampovima u Siriji nakon kraha ISIS u toj zemlji. Do sada je u BiH deportovano šest žena i 12 djece s grupom u kojoj je bilo sedam ISIS-ovaca.

Još desetine djece čekaju na deportaciju i za sada nije poznao kada će do povratka, s obzirom i na pandemiju korona virusa, uopšte i doći. Kada su u pitanju muškarci koji su se borili za ISIS, njih je u zarobljeništvu nekoliko stotina.

Među grupom sa ženama je i desetak tinejdžera od 14 do 16 godina. U Sarajevo su krajem prošle godine deportovane Amina Kečo, supruga ISIS-ovca Ibre Ćufurovića, ali i Medina Delić, Sadžida Dedić, Aida Kobić, Mela Horić i njena majka Sabrija Horić.

Nakon što su prošle sve provjere u azilantskom centru Delijaš, vraćene su svojim porodicama. S druge strane, još 18 žena s oko 20 djece nalazi se u dva izbjeglička kampa El-Holu i El-Roju. Pojedine su žene, poput Adele Dolamić iz Tešnja s troje djece, već skoro četiri godine u kampu El-Hol. Kamp je pod kontrolom sirijskih snaga, ali i saveznika Kurda, koji se, kako je nezvanično rečeno za Avaz, prema ženama, koje su većinom udovice, ponašaju osvetnički. Pojedine su izložene nehumanom tretmanu i nad njima se vrši psihička tortura. Prije dva mjeseca jedna državljanka BiH je preminula u kampu, a iza nje je sam ostao šestogodišnji dječak.

Bez komuniciranja

Alema Dolamić, Adelina sestra, rekla je juče da je stanje u kampu svakim danom sve gore. Kako kaže, upozorena je da su im zabranjeni i mobilni telefoni i kontakt s porodicom.

“Moj apel državi je da ih dovedu i spase tu djecu. Djeca nisu ništa kriva. Nisu mogli birati roditelje ni mjesto gdje će se roditi, a ovi, ako su krivi, neka im sude u BiH”, kaže Dolamić.

S druge strane, u Ministarstvu bezbjednosti BiH još nemaju nove podatke o deportaciji. O tome je, kako saznaje Avaz, bilo govora u februaru, ali je pandemija sve usporila.

Ko je sve ostao u kampovima

U Siriji se nalaze Adela Dolamić iz Tešnja s troje djece, Emira Džinić s petoro djece i Muamera Muhamedagić iz Cazina, koja ima četvoro djece. U Siriji su i Ćazima Hodžić s četvoro djece, Selma Sultanović, Fata Fuško-Hodžić i Edina Mulalić sa po dvoje djece, zatim Emina, Sabina i Azemina Sinanović te Meliha Delić.

Zarobljene su i Almedina Mujčinović i njena majka Fatima, Sedžida Buljubašić i Zlata Šabić s četvoro djece, Elvira Karalić-Balić s dvoje, kao i Sadika Zahirović i njene kćerke Naila, Merjem, Hadžera i Ajša. U kampu je Elzedina Berbić s četvoro djece, kao i Enesa Džinić s djevojčicom. Ostale su i Amina Handanagić te Ajša Dunić.

Ostavite komentar: