Nebojša Radmanović: Nema uslova za rad Parlamenta

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović rekao je juče za “Glas Srpske” da se sjednice ovog doma neće održavati dok se ne imenuje predsjedavajući Savjeta ministara.

Konstatovao je da je demokratska praksa svih, pa i u BiH, da ima izbore svake četiri godine i da na izborima narod pokazuje kako se opredjeljuje i kome daje povjerenje da u ime njega upravlja zemljom.

Podsjetimo, kandidat SNSD-a za predsjedavajućeg je bivši ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

– To podrazumijeva da nakon svakih izbora dođe do formiranja nove vlasti. Svi oni koji kažu da bez obzira na izbore može ostati stara vlast i nakon četiri godine, ruše demokratski dostignut nivo razvoja društva u svojoj zemlji. Tako i partija Željka Komšića, koja se i rukama i nogama zalaže za neku njima znanu BiH, kaže da izbori u stvari nisu ni bili potrebni. Mi u SNSD-u mislimo potpuno obrnuto – poručio je Radmanović.

Istakao je da je zbog toga ova stranka pokrenula pitanje konstituisanja i Predstavničkog doma, izabrala sve delegate u Dom naroda i pokrenula pitanje izbora Savjeta ministara.

– Apsurdno je što to još nije učinjeno. Smatramo da su postojali uslovi da se to uradi već do sada, bez obzira na nesporazume unutar FBiH. Nažalost, postoje oni koji kreiraju sasvim drugu klimu ovdje, postavljaju neke uslove koji nisu uslovi za formiranje vlasti na nivou BiH. Najglasniji su oni koji i ne mogu biti vlast i koje niko ništa i ne pita o tome – tvrdi Radmanović.

Dodaje da oni samo koriste specifičnost medijskog prostora u kome potpuno nebitni igrači dobijaju prostor da kažu šta god hoće. Radmanović kaže da je sada teško procijeniti kada će doći do izbora predsjedavajućeg, ali da SNSD smatra da je taj posao trebalo već odavno da bude završen.

– Čini mi se da sazrijevaju uslovi i na drugoj strani da to treba da bude završeno. Ne znam čiji može biti interes da izvršna vlast bude u tehničkom mandatu – rekao je Radmanović.

Na pitanje da li će se sjednice Parlamenta zakazivati i održavati do odluke Predsjedništva BiH o predsjedavajućem Savjeta ministara, Radmanović je kazao da za tim nema potrebe.

– Na sjednici Kolegijuma smo zaključili da nema potrebe da se to radi. Nema uslova za formiranje ni stalnih komisija, a samim tim ni za rad Parlamenta jer prva tačka naredne sjednice mora biti izbor komisija – rekao je Radmanović.

SDA za razgovor

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović rekao je da “ne treba u istu ravan dovoditi rad Predstavničkog doma sa imenovanjem predsjedavajućeg Savjeta ministara”.

– SDA još nije imala zvaničan sastanak sa SNSD-om. Mi nismo uopšte razgovarali o budućem sastavu Savjeta ministara i o tome ko bi mogao biti kandidat za predsjedavajućeg. Očekujemo da u januaru dođe do tog sastanka, da li na nivou lidera političkih partija ili delegacija te dvije političke stranke – rekao je Osmanović.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: