Ne stišavaju se reakcije na izjavu Bakira Izetbegovića o RS i NATO putu

Ne stišavaju se rekacije na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, nakon izjave predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, da zemlja neće ići u NATO, ukoliko to ne žele Srbi i entitet Republika Srpska.

I dok Milorad Dodik ne djeluje fascinirano najnovijom porukom potencijalnog partnera u vlasti, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić Izetbegovića optužuje da kukavički odustaje od ANP-a.

Podsjećamo, Izetbegović je rekao: “Kada su Srbi i Republika Srpska u pitanju, ako neće u NATO, neće se ići u NATO.”

Publiée par BL Portal sur Jeudi 31 octobre 2019

Odjeknula je izjava čelnika SDA, ali nije dočekana s oduševljenjem. Naravno da se neće u NATO, odgovorio je Milorad Dodik, a još oštriji komentar stigao je iz pera Nermina Nikšića.

“Ja za Izetbegovića nisam Trump, ali nije ni on za građane ove države nikada bio predsjednik koji se bori iskreno za njih i njihovo pravo da svi budu ravnopravni u cijeloj državi. To je danas posebno očito, dok se u izjavama povlači pred SNSD-om i kukavički odustaje od ANP-a, a kao pravdanje koristi tezu da ‘Srbi’ to ne žele, pri čemu i mene svrstava u ‘bošnjačke lidere'”.

Izetbegovićevu izjavu kao reteriranje, protumačio je Mladen Bosić.

“Možda je to najava povlačenja tog zahtjeva. Možda Izetbegović kroz to šalje poruku da će u dogledno vrijeme odustati od svog zahtjeva. Ja bih kao posmatrač sa strane koji nema dovoljno informacija, to gledao tako.”

Drugačije gledaju u SDA. ANP i punopravno članstvo u NATO-u ne treba miješati, kaže Mirsad Zaimović.

“Usvajanje Nacionalnog programa je nešto što je zakonska obaveza. Jedno ne podrazumijeva drugo. Usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ne podrazumijeva apriori ulazak u NATO.”

Čemu onda inzistiranje na ANP-u kao preduvjetu za formiranje državne vlasti, pita se novinarka Senka Kurt.

“Ja se bojim da mi od početka nismo shvatili priču. I bojim se da ćemo negdje pasti, kao što smo pali sto puta na nekoj skrećenici od tri slova. Mi se stalno bavimo nekim skraćenicama koje u suštini nismo ispunili.”

Skraćenica zvana ANP uskratila je imenovanje mandatara, to jeste formiranje državne vlasti posljednjih godinu dana. SDA očekuje da se potencijalni mandatar Zoran Tegeltija izjasni u svom ekspozeu o temu NATO-a, dok SNSD ostaje pri stavu da neće biti ni “A” od ANP-a, jer je to prvi korak kao punopravnosm članstvu u Alijansi.

 

Izvor:(N1 BiH)Ostavite komentar: