“Ne pripremamo se ni za kakav rat”: Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije Srpske

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je da je odlučeno da u Narodnoj skupštini bude formiran pregovarački tim koji bi pozvao FBiH i druga dva naroda na razgovore o situaciji i budućnosti BiH.

“To je naš odgovor ovima iz FBiH koji stalno pozivaju na rat. Prije par sati nas je Izetbegović sve zajedno nazvao pogrdnim imenom. Ako žele da spriječe situaciju koja ide ka raspadu, ona treba da izbjegava takvu vrstu jezika. Mi nećemo ratovati, ne pripremamo se ni za kakav rat. Ono što Bakir, Komšič i Džaferović pričaju jeste retorika gubitnika. Dajte da razgovaramo o miru, Ustavu BiH, Dejtonu, bez stranaca, da se dogovorimo kako ovo da funkcioniše. Sada nam u kuloarima kažu da se raziđemo, ali na miran način, a ne ratom. RS se neće razići ratom”, rekao je Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije u RS.
Lider SNSD je rekao da je na Mrakovici razgovarano i o tome kako se kreće ekonomija Srpske i da su pokazatelji pozitivni. Rekao je da će za 15 dana isti ljudi odlučiti kako će se kretati politika plata u RS i da će one da budu povećane. Dodik je rekao da će prosječna plata u RS biti 1.000 KM.
“Spekulacija je bila da ćemo mi danas pričati o funkcijama. Mi pričamo kako se kretati kroz pandemiju”, rekao je Dodik i najavio dolazak novih doza ruske i kineske vakcine u Republiku Srpsku.
Predsjednik NDP Dragan Čavić je izjavio da se svi slažu da je BiH iscrpljena od raznih vanjskih inicijativa i da su najmanje korištene inicijative koje dolaze uz BiH. On je poručio da su sve inicijative do sada u BiH doživljavale fijasko jer je uvijek neko u BiH očekivao da drugi za njega rade posao.
“Ako misle da ovu zemlju sačuvaju tako što smatraju da je je smetnja postojanje jednog konstitutivnog naroda i njegove institucionalne zastupljenosti, onda čine sve da je nema. Mi svoja statusna pitanja moramo rješavati sami. Nijedna inicijativa političkog karaktera nije ratohuškačka, nego politička. Mi ne želimo rat, ali ne odustajemo od političkog konflikta u stvarima o kojima se ne slažemo”, rekao je Čavić nakon sastanka lidera vladajuće koalicije u Srpskoj.
“Ako izjave Bakira Izetbegovića, u kojima poziva na rat, a nas naziva genocidašima, već sutra ne dobiju osudu ambasadora zemalja Kvinte i visokog predstavnika, nama će to biti putokaz da on radi za njih”, izjavio je predsjednik US Nenad Stevandić. On je pozvao i opoziciju u RS da sutra na sastaku na Jahorini takođe osudi izjave Izetbegovića.
“Ako to ne učine, na sebe će navući jednu dozu sumnje”, poručio je Stevandić. Kako kaže, kao odgovor na uvrede i rat, koalicija je napravila priču o ekonomskoj stabilnosti.
“Razgovarali smo o realnom povećanju plata, US je ponudila jedan od modela za to povećanje. Dok drugi pričaju o ratu, mi pričamo o povećanju plata i to je projekat koji se zasniva na konkretnim pokazateljima”, rekao je Stevandić.
Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je danas da je prošlo vrijeme nametanja i da vladajuća koalicija iz Republike Srpske nastupa sa prijedlogom za unutarstranački dijalog za rješavanje političkih tema i pitanja unutar BiH.
“Do sada je to uvijek bio poziv. Tu podrazumijevam promjenu Ustava BiH i svega onoga što znači realan život na ovom prostoru. Do sada je uvijek bilo da nas neko poziva sa idejom ili pripremljenim prijedlogom o čemu treba da se neko izjasni”, rekao je Čubrilović na konferenciji za novinare nakon sastanka vladajuće koalicije na Mrakovici. On je ocijenio da je susret bio konstruktivan, istakavši da je prošlo vrijeme nametanja, te da je danas razgovarano o više tema.

“Dosta vremena je potrošeno o ekonomskim temama. Predsjednik Vlade nas je upoznao sa pokazateljima koji su tu”, rekao je Čubrilović i dodao da su tu redovnost isplata, kao i težnja da se napravi više. On je rekao da je činjenica da Republika Srpska uspješno trguje svojim obveznicama na svjetskim berzama.
“To treba da ulije novu nadu i novu želju za još boljim i angažovanijim radom na svim problemima i poslovima koji stoje pred nama”, poručio je Čubrilović. On je rekao da će Narodna skupština Republike Srpske na sjednici, naredne sedmice, razmatrati i dati stav o temama o kojima je danas na sastanku razgovarano.
“Nadam se jedinstven stav, ali ukoliko i ne bude takav, on ima čvrstu podršku, dvotrećinsku podršku unutar Narodne skupštine Republike Srpske. Prošlo je vrijeme nametanja i prozivanja institucija i prozivanja Republike Srpske za nešto za šta nisu odgovorni”, rekao je Čubrilović.

Ostavite komentar: