Ne mogu da formiraju vlast, a hoće u Evropu

Političari BiH bi, u najmanju ruku, bili bezobrazni da ne iskoristite dobru volju EU, ubrzo ne formira vlast i do kraja godine ne dobiju status kandidata.

Ovako stručnjaci vide trenutnu situaciju u kojoj se BiH nalazi, kada je u pitanju put ka EU, koja je ovaj put pokazala dobru volju.

Proširenje je jedan od najmoćnijih političkih alata Evropske unije. Svi evropski građani imaju koristi od toga da su njihove komšije stabilne demokratije i napredne tržišne privrede. Međutim, uklapa li se tu Bosna i Hercegovina?

Ovih dana puno se priča u kandidatskom statusu BiH u EU, posjeta članova Predsjedništva Briselu dala je novu nadu, pa se sada, više nego ikada, građani nadaju da će biti dio ove velike evropske zajednice.

Bilo koja evropska država može podnijeti zahtjev za prijem u članstvo EU ako poštuje principe slobode, demokratije, ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavinu zakona, pa se opet postavlja pitanje gdje je tu BiH, koja, pored svega, još nema ni formiranu vlast.

Stručnjaci kažu da je realno moguće da BiH dobije status kandidata, koji takođe može donijeti određene povlastice, ali nikako u ovakvom stanju. Put BiH isključivo zavisi od naših političara i toga kada će formiranja vlasti.

– Sada je sve, kao što je i bilo, na našim političarima. Ne bi trebalo da nalaze nikakve izgovore i da otežu formiranje vlasti. Kako vidimo, donošenjem odluke CIK-a, znači da ipak postoji nekakav pravni osnov da se konstituiše federalni Dom naroda – rekao je član Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, Milan Sitarski.

On naglašava da domaći političari što prije moraju da se dogovore i formiraju vlast, kako bi se posvetili EU.

– Ovdje se izmišljaju mnogi razlozi da se odloži konstitiuisanje vlasti, ali nadam se da će ova dobra volja koju su članovi Predsedništva BiH donijeli iz Brisela biti dodatna motivacija – rekao je on.

Prema Nacrtu strategije EU, koja je napravljena početkom prošle godine, BiH, Albanija i Makedonija do 2025. godine treba da su u fazi odmaklih pregovora, ali za sada se i dalje govori samo o statusu kandidata. Stvarni ulazak BiH u EU možemo čekati i nekoliko decenija, kažu stručnjaci.

Podsjećamo da je Srbija status kandidata dobila još 2012.

Da nam niko ne garantuje čak ni status kandidata naglašava profesor profesor Fakulteta političkih nauka Banjaluci, Radomir Nešković.

– Niko ne garantuje da će BiH dobiti status kandidata u EU, ali realno je da može da dobije, naravno ako se političari potrude i više angažuju. Poslije kandidatskog statusa ide sve ostalo, ali i to bi nam mnogo značilo, jer ćemo dobiti veća prava i pristup fondovima – rekao je Nešković za Srpskainfo.

On dodaje da je se vlast što prije mora formirati, te da bez toga ne vrijedi pričati o kandidatskom statusu.

– Ta vlast, osim toga što mora postojati, mora efikasno da funkcioniše, tako se tad može dobiti status… Njima niko ništa u Evropi nije obećao ni garantovao; rekli su samo da postoji spremnost da dobiju status, ako se potrude – rekao je Nešković.

Još kada je BiH 2016. dobila prva pitanja vezana za sticanje statusa kandidata, to je upoređeno s poslovicom „Djetetu koje još nije naučilo hodati možete postaviti prepone, ali ih ono neće preskočiti“.

Sudeći po svemu, stručnjaci zaključuju da BiH ima šanse da postane kandidat, ali uz velike korake i dobru volju naših predstavnika na državnom nivou, jer ako se oni ne potrude BiH će i dalje jedini dodir sa Evropom biti granica s Hrvatskom.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: