Naziv Republika Srpska diskriminatorski: Džaferović tvrdi da će pravna procedura za promjenu imena sigurno ići

Stranka demokratske akcije (SDA) pokrenuće pravnu proceduru za promjenu imena Republike Srpske, jer je taj naziv diskriminatorski prema svima onima koji nisu Srbi, izjavio je u član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Dodaje da će SDA odlučiti ko će pokrenuti pravnu proceduru, ali to će sigurno ići.

– Bosna i Hercegovina je multietnička država i nije u redu da se jedan dio BiH označava samo po jednom od naroda, pa ni Republika Srpska. Takođe, RS je, po Ustavu multietnički, u kojem svi narodi i ostali građani trebaju biti ravnopravni. Dakle, to je diskriminacija prema svim onima koji nisu Srbi da se entitet zove po jednom od naroda – rekao je on gostujući u programu Al Džazire Balkans.

Džaferović je dodao da je praksa pokazala da je sam naziv Republike Srpske sistemski korišten za diskriminaciju svih onih koji nisu Srbi. Osporava se pravo na jezik, proporcionalno zapošljavanje u javnim institucijama, krše se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao što je odluka o 9. januaru.

– Ne znam čemu drama oko te odluke, to je pravna procedura – rekao je te dodao da postoje konvencije o ljudskim pravima koje su nadređene Ustavu BiH te da je Ustavni sud BiH i ranije preispitivao Ustav sa aspekta usklađenosti s Međunarodnom konvencijom o ljudskim pravima.

– Prije svega, štetno je uskraćivati narodu pravo na maternji jezik, na zapošljavanje, na ostala ljudska prava koja se krše u RS, frustrirajuće je to da se obilježava 9. januar, iako je Ustavni sud BiH rekao tu šta ima da se kaže. Što se pokušava BiH predstaviti kao zajednica entiteta, a to je država koja ima svoje izvorne nadležnosti, prijeti se usvajanjem krivičnog zakona u RS protiv zvaničnika iz Srpske na državnom nivou, koje ne slijede instrukcije – poručio je Džaferović.

On je dodao da nije frustrirajuće ovo što SDA radi, jer to je pravna procedura, koja će biti testirana na Ustavnom sudu BiH.

 Ostavite komentar: