“Navikli smo na ništa”: Šarović istakao da zbog nerada vladajućih ove godine nećemo dobiti kandidatski status za EU

Šef Kluba poslanika SDS-PDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Mirko Šarović, istakao je da je aktuelna vlast potrošila cijelu godinu bez pomaka na putu ka EU i nije optimista da ove godine možemo da dobijemo ranije planairani kandidaski status za EU.

„Važno je bilo i moglo je da se bar onih ključnih 14 prepreka, mimo svih ostalih, riješi mnogo ranije. Ali mi smo navikli na ‘ništa’ kada je u pitanju odlazak predstavnika naših institucija u Brisel“, kazao je Šarović komentarišući boravak članova Predsjedništva BiH u Briselu, saopšteno je iz SDS.

„Saziv Savjeta ministara u kome sam ja bio je za istu godinu dana usvojio 30 zakona a oni svega 3. Lako je uporediti konkretne rezultate rada u prvih godiinu dana. Sada se sve svodi na trgovinu, podjelu plijena i dogovore ko će kome šta ustupiti, bez kvalitetnih rasprava o odlukama, tako da je i logično da nema nikakvog napretka“, istakao je Šarović.

Ponovio je da pitanje Trgovske gore može riješiti samo Predsjedništvo BiH i da je i ovo pitanje moglo da se postavi u Briselu.

„Pravi trenutak za rješavanje pitanja Trgovske gore sa Hrvatskom bio je kada se odlučivalo o Pelješkom mostu. Kada su oni na sto stavili  to pitanje mi smo morali staviti pitanje Trgovske gore. Treba da poštujemo druge ali i oni moraju da poštuju nas. Propuštena je ključna prilika. Umjesto da ovo bude naš vitalni nacionalni interes, Dodik je vitalnim nacionalnim interesom proglasio Pelješki most“, dodao je Šarović.

Govoreći o zloupotrebama izbornog procesa, Šarović je upozorio da je nasuprot 50,000 prijavljenih glasača iz inostranstva što je bio slučaj prethodnih godina, sada prijavilo  čak 120.000 glasača….

“Uprli smo prstom u dvije susjedne zemlje i tražili da, osim CIK-a, i nadležne institucije kao što su MUP i  SIPA istraže ove sumnje. Uvijek insistiram da idemo u pravcu reforme izbornog zakonodavstva i smanjimo mogućnost manipulacije koliko je to moguće. I svi će reći da su za to ali ništa učiniti neće. Kako se vlast bude probližiavala narednim izborima, opet to neće htjeti uraditi“, naglasio je Šarović.

Komentarišući činjenice o nekadašnjem „kažnjavanju“ SDS od strane međunarodne zajednice, Šarović je pojasnio da je tada na sceni bio plan da se SDS ukloni kako bi međunarodna zajednica instalirala Dodika.

„Uslovljavan sam tada od strane Ešdauna da bi ostao na funkcije predsjedavajućeg Predsjedništa BiH. Ešdaun je od mene tada tražio uslove koje ja nisam prihvatio. Rekao je da razumije da ja neću ali ima onih koji će to prihvatiti“, naveo je šef Kluba poslanika SDS-PDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Ostavite komentar: