Naučili smo lekcije: Dodik u Bratuncu istakao da bez države nema slobode

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je srpski narod – narod slobode i da zna da bez države nema slobode.

“Naučili smo te lekcije”, izjavio je Dodik u obraćanju u Bratuncu na obilježavanju 30 godina od stradanja srpskog naroda u srednjem Podrinju i Birču.

Dodik je rekao da u Bratunac dolazi svake godine i da svake godine čuje neke nove dimenzije stradanja i da razmišlja o poruci koja glasi da je hrišćanski oprostiti, a ne zaboraviti.

“Kako oprostiti? Da li je moguće da oni koji su stradali mogu nekome nešto da oproste, a bili su nevini”, upitao je Dodik.

On je naglasio da nije čovjek rata ni sukoba, ali da je čovjek čistih računa.

“Mi ne možemo da živimo s ljudima s kojima kroz vijekove imamo samo stradanja. Prošli vijek je vijek srpskog nacionalnog stradanja, izgubili smo pola naše populacije. U dva svjetska rata, digli se, oslobađali i druge narode, naivno vjerujuću da ćemo im donijeti slobodu, a mi smo posijali zlo koje nam se desilo kasnije u nastojanju da oni imaju svoje države na prostorima gdje dominantno žive Srbi”, ukazao je Dodik.

On je naveo da su Srbi kao narod uvijek stali pred najveće sile vremena.

“I pred Otomane kada su nadirali prema Evropi, na Kosovu su im se suprotstavili Car Lazar i drugi mučenici, znajući da gube bitku, ali nisu htjeli da izgube karakter”, naveo je Dodik i dodao da oni nisu dali slobodu.

Dodik je rekao da su za vrijeme Otomanske imperije Srbi na prostoru današnje Republike Srpske digli 140 ustanaka za slobodu i podsjetio da je potom došla Austro-Ugarska, koja je anektirala BiH.

On je naveo da je tadašnji upravnik BiH Benjamin Kalaj na ovaj prostor naseljavao muslimane da bi se napravila tampon zona i raskol između srpskog nacionalnog korpusa s jedne i druge strane Drine, “sijući zlo koje se dešavalo i desilo poslije”.

Dodik je istakao da je srpski narod u Prvom svjetskom ratu stao na stranu slobodarskog svijeta, a da su Srbi potom formirali Jugoslaviju kao svoju najveću zabludu prošlog vijeka.

“Kada je došao Hitler opet su Srbi dizali ustanke”, ukazao je Dodik i naveo da su, tek kad je oslobođen Beograd muslimani masovno hrlili u partizane, a do tada su bili u “Handžar diviziji” i vršili pokolje prema našem stanovništvu širom BiH.

On je rekao da su se krajem prošlog vijeka Srbi našli pred silom koja se zove NATO.

“Rijetki među nama kažu da to nije ni trebalo, da su se neki drugi narodi sklanjali i da nisu stradali kao Srbi. Baš to nas dijeli od drugih. Srpski narod je narod karaktera, srpski narod je narod slobode. Srpski narod zna da bez slobode nema države i bez države nema slobode. Naučili smo te lekcije”, naglasio je Dodik.

Takođe Dodik je ovom prilikom poručio i da se u Republici Srpskoj ne smije posijati sjeme razdora među Srbima pred kojima je nekoliko odlučujućih godina i poručio da je potrebno okupljanje oko ideje Srpske.

“Okupimo se oko ideje Republike Srpske, oko srpskog naroda. Ne smijemo zanemariti jedinstvo Srba. Ne smijemo ostati nijemi, preplaviće nas međunarodni događaji”, poručio je Dodik u Bratuncu na obilježavanju 30 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Dodik je ukazao da će odnosi velikih zemalja prema malima biti rigorozni.

“Ukoliko ne budemo jedinstveni i ne budemo imali one koji će jasno braniti srpske interese – Srba ovdje neće biti”, naglasio je Dodik.

On je istakao da ga obavezuju žrtve i da neće nijednu odluku donijeti bez pomisli na nevino stradale i djecu.

“Moramo sačuvati mir i sigurnost. Naš oslonac u Republici Srpskoj jeste, i ne krijemo, najbolji odnosi sa Srbijom, Rusijom, SPC”, rekao je Dodik i dodao da Srpska ima dobru saradnju i sa Mađarskom i Hrvatskom i drugim zemljama, te da ne bježi ni od dogovora sa muslimanima, ali da Srbi ne žele da budu podanici islamske politike.

On je rekao da se od Srba danas traži da se odreknu istorije i bratstva sa ruskim narodom i da ih nasilno guraju u nešto što ne žele, a to je da uvedu sankcije Rusiji koja čuva međunarodno pravo.

Dodik je poručio da je Rusija stajala i stoji i danas iza međunarodnog prava.

“To je sasvim dovoljno da preko nje osiguramo da u Savjetu bezbjednosti UN štiti međunarodno pravo i Dejtonski sporazum”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da se u BiH došlo do još jedne nedovršene stvari, a to je takozvani visoki predstavnik, ponovo Nijemac, kojeg nije imenovao Savjet bezbjednosti.

“Nije on visoki predstavnik, nego visoki prevarant kalibra istorijske podvale za Srbe, po kojoj bi on donosio zakone i govorio šta da radimo. Nažalost, neki među nama prihvataju tog prevaranta i lažova”, rekao je Dodik.

On smatra da nije ni čudo što je u Pavelićevoj vladi bilo generala i ministara Srba.

Dodik je napomenuo da su Srbi kroz istoriju bili naivni, ali da danas nemaju pravo na naivnost.

“Danas Srbi brane Republiku Srpsku, Srbiju, identitet, kulturu, vjeru, krsnu slavu. Zato se moramo okupiti. Neka živi Srbija i Republika Srpska”, zaključio je Dodik.

Ostavite komentar: