Narodni poslanici se nisu proslavili: Ko je kako prošao na lokalnim izborima

U moru kandidata za (grado)načelnike i odbornike građani su ove godine prepoznali i dobro poznata lica iz parlamenta Srpske, od kojih su neki trijumfovali dok su drugi doživjeli poraz.

Uukupno pet opština i gradova u Srpskoj za fotelje prvog čovjeka borilo se sedam poslanika iz NSRS, ali je samo dvojici pošlo za rukom da dobiju naklonost građana.

Riječ je o Drašku Stanivukoviću iz PDP, kojeg ćemo ubuduće gledati u fotelji prvog čovjeka Banjaluke, i poslaniku SDS Zoranu Vidiću, koji je osvojio načelničko mjesto u Brodu.

Žestoka borba u Modriči

Najveća „borba“ odigrala se u Modriči gdje su se za fotelju načelnika borila čak tri poslanika, ali nijedan nije odnio pobjedu.

Riječ je o poslanicima Risti Mariću iz SP RS i Mari Milošević iz SNSD, koji su u NSRS dio vladajuće većine, te Gordani Vidović iz Seljačke stranke, koja je u parlamentu Srpske dio Kluba poslanika PDP.

Ubjedljivu pobjedu je, međutim, odnio Jovica Radulović iz SDS, koji je osvojio 6.963 glasova ili 57,43 procenta.

Za Miloševićevu je glasalo 3.913 (32,27 odsto) građana, Marić je dobio 849, a Vidovićeva 400 glasova.

Zvornik i Doboj

Ništa bolje nije prošao ni poslanik Ujedinjene Srpske, Kostadin Vasić, koji je bio u trci za fotelju gradonačelnika Zvornika. Pobjedu je odnio “stari” gradonačelnik Zoran Stevanović iz SNSD, za kojeg je glasalo 22.856 (75,29 odsto) građana Zvornika, dok je Vasić završio na trećem mjestu sa osvojenih tek 2.352 glasova (7,75 odsto).

Ispred njega, odnosno na drugom mjestu našao se Slaviša Vlačić iz SDS, dok je PDP-ov Mitar Vidaković završio na začelju.

Gradonačelnik je želio da bude i narodni poslanik Srđan Todorović iz SP RS, koji je u Doboju stao na crtu aktuelnom gradonačelniku Borisu Jeriniću iz SNSD i Cvijanu Filipoviću iz SDS.

Jerinić je odnio ubjedljivu pobjedu sa osvojenih 34.885 glasova, što je 82,26 procenata, dok je za Todorovića glasalo 5.482 građana ili 12,93 odsto.

Iznenađenje u Trebinju

Osim u trci za načelnika, brojni poslanici iz NSRS nalazili su se i na odborničkim listama svojih stranaka u mjestima u kojima žive, a neki su čak imali i svoju listu.

Tako je poslanik Nebojša Vukanović bio nosilac svoje odborničke liste u Trebinju, koja je uspjela da osvoji 1.966 glasova.

Prema podacima CIK, Vukanovićeva lista Za pravdu i red, nakon obrađenih 82 odsto biračkih mjesta, ima 15 odsto glasova, čime je, po broju odborničkih mandata, druga po snazi u trebinjskom parlamentu, nakon SNSD. Vukanović je osvojio najviše glasova unutar svoje liste – 1.383.

 

Ostaju gdje jesu

Nosioci odborničkih lista bili su i poslanik i lider SPS Goran Selak, potpredsjednik NSRS iz Ujedinjene Srpske Milan Petković, poslanik SNSD Igor Žunić, njegov stranački kolega Nedeljko Ćorić, te poslanik SDS Tomica Stojanović.

Na odborničkim listama su bili i poslanici Jelena Trivić, Andrea Dorić, Ljubiša Krunić, Darko Banjac i još neki. Tu se našla i poslanica SNSD iz Parlamenta BiH Sanja Vulić.

Bez obzira što su se nalazili na odborničkim listama niko od njih nema namjeru da napusti fotelju u NSRS i mijenja je za onu u lokalnom parlamentu. Za sada je jedino sigurno da u klupama NSRS ubuduće nećemo gledati Stanivukovića i Vidića, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: