Narodna skupština RS zaprimila odluku Ustvanog suda BiH o danu RS

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je zvanično zaprimljena odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja zahtjev dijela delegata jednog kluba u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske.

U dostavljenoj odluci Ustavnog suda BiH, navedeno je da se ukida član 2, stav 1, Zakona o Danu Republike Srpske.

“Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, koji, prema Pravilima Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, formalno, prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, glasi stav 1.

Podsjećamo da je Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši ustavotvorni i zakonodavni organ vlasti, donijela Zakon o Danu Republike Srpske, kojim je 9. januar potvrdila kao sekularni praznik.

“Ističemo da su svi praznici Republike Srpske, uključujući i Dan Republike Srpske, zasnovani na demokratskoj volji građana, i da ni jedan praznik ne ugrožava ni nacionalni, ni vjerski identitet konstitutivnih naroda”, saopšteno je iz Narodne skupštine RS.

Poštujući iskazanu demokratsku volju građana, iz Narodne skupštine naglašavaju da će Republika Srpska i u buduće slaviti 9. januar kao Dan Republike Srpske koji je zasnovan na osnovnim ljudskim pravima i slobodama građana da obilježavaju svoje značajne istorijske datume.

“Republika Srpska je nastala 9. januara 1992. godine, prije početka građanskog rata u Bosni i Hercegovini, i to je neosporna istorijska i politička činjenica koja se ni jednom naknadnom odlukom bilo kod organa vlasti ne može mijenjati”.

 

Izvor:(SRNA)

 

Ostavite komentar: