Narodna skupština RS usvojila nacrt Zakona o registraciji privrednika

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas nacrte zakona o izmjeni i dopunama Zakona o privrednim društvima, Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti i Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Srpskoj kojima se planira nastavak reforme registracije privrednih subjekata i stvaranje pravnog osnova za sprovođenje tog postupka elektronskim putem.

Usvajanjem ovih akata u formi prijedloga očekuje se jednostavniji, brži i jeftiniji postupak registracije poslovnih subjekata, pravnih i fizičkih lica.

Narodna skupština usvojila je Nacrt zakona o radio-amaterizmu u Republici Srpskoj kojim se sistemski uređuje opšti interes, kao i obaveze i ovlašćenja Saveza radio-amatera Srpske i radio-amaterskih klubova, postupanje radio-amatera i radio-amaterskih klubova u vanrednim situacijama i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Usvojen je i Nacrt zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske kojim se uređuju uslovi i način korištenja voda i obala u Srpskoj za plovidbu, bezbjednost plovidbe i plovila, te brodske isprave.

Narodna skupština usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se uvodi i definiše izrada osnova zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta jedinice lokalne samouprave, podataka o zemljišno-informacionom sistemu i obaveze korisnika da redovno kontroliše plodnost poljoprivrednog zemljišta.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede Republike Srpske kojim se propisuje obaveznost članstva u ovoj komori, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu kojim se detaljnije i preciznije uređuju odnosi između proizvođača duvana, organizatora proizvodnje i otkupa duvana, obrađivača i proizvođača duvanskih proizvoda.

Narodna skupština je usvojila Nacrt strategije razvoja preduzetništva žena Republike Srpske za period 2018-2022. godine čiji su ciljevi jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata koje pokreću i vode žene preduzetnici, unapređenje dostupnosti i privlačnosti preduzetništva i poslovanja za žene i dodatna podrška specifičnih oblasti preduzetništva žena.

Usvojen je i budžet Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za ovu godinu u iznosu od 2.533.006 KM, kao i izvještaj ove komisije o radu za 2017. godinu.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prekinuo je rad druge redovne sjednice dodajući da će o njenom nastavku javnost biti naknadno obaviještena.

Izvor:(SRNA)Ostavite komentar: