Narodna skupština o pravima SPC u Crnoj Gori

U Prijedlogu Odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve /SPC/ na slobodno ispovjedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori, koji se u Narodnoj skupštini razmatra po hitnom postupku, konstatuje se da je usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica SPC u Crnoj Gori dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice.

Obrazlažući ovaj prijedlog odluke klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i SP-a u parlamentu Srpske, šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić je naveo da Narodna skupština poziva vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa pokušajima nasilnog otimanja crkava, manastira i imovine SPC u Crnoj Gori i sa protjerivanjem sveštenstva i monaštva pod izgovorom da nemaju crnogorsko državljanstvo, kao i da kroz dijalog sa crkvenim velikodostojnicima SPC u Crnoj Gori traže rješenje ovog problema u skladu sa Ustavom i zakonima te zemlje.

“Ova deklaracija je politički, ljudski i emotivni odgovor Narodne skupštine na brutalni progon sveštenstva i kršenje prava naše SPC. Naša obaveza je da to pravo zaštititimo koliko smo u mogućnosti. Deklaracija je napisana stručno i definiše naš stav prema dešavanjima u Crnoj Gori. Ova deklaracija je odbrana naših svetinja i prava Srba”, rekao je Žunić.

Navodeći da postoje političke podjele na opoziciju i vlast, Žunić je izrazio uvjerenje je odnos prema dešavanjima u Crnoj Gori isti i zato misli da ovu deklaraciju treba da podrže svi kao obavezu prema precima ali i budućim pokoljenjima.

“Budimo dostojanstveni i pošaljimo poruku iz Srpske da ne damo svetinje”, rekao je Žunić i dodao “da Srpska ne želi narušavati suverenitet drugih zemalja, ali da ima pravo da brani SPC i svetinje koje su sačuvale srpski narod”.

U deklaraciji se ističe zabrinutost zbog hapšenja, progona i premlaćivanja episkopa i sveštenika SPC u Crnoj Gori, i oštro osuđuje hapšenje, lišavanje slobode i krivični proces koji je pokrenut protiv episkopa budimljansko-nikšićkog i nekoliko sveštenika SPC.

U ovom dokumentu pozivaju se vlasti u Crnoj Gori da poštuju odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Povelju o osnovim pravima EU, te ustavom zagarantovana osnovna ljudska i građanska prava Srba u Crnoj Gori, kao i princip odvojenosti crkava i vjerskih zajednica od države.

U deklaraciji se konstatuje da državljani Crne Gore i pripadnici crnogorske nacionalne manjine u Republici Srpskoj i BiH uživaju sva ustavom zagarantovana prava i zaštitu, bez ijednog primjera diskirminacije na nacionalnoj osnovi.

U dokumentu se navodi da Narodna skupština u potpunosti podržava sve napore koje čine mitropolija i eparhije SPC u Crnoj Gori i na međunarodnom planu u borbi za očuvanje prava na slobodno ispovjedanje vjere i prava na imovinu SPC.

U obrazloženju ovog prijedloga odluke se navodi da se deklaracija donosi uz poštovanje odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja garantuje slobodu vjeroispovjesti, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Crne Gore, a cijeneći istorijske, dobrosusjedske, prijateljske odnose i regionalnu saradnju.

U obrazloženju se navodi i da su se predlagači vodili istorijskim činjenicama, bratskim vezama naroda, bliskošću i međusobnom povezanošću naroda i građana Crne Gore, Srpske i BiH, te činjenice da većina građana Republike pripada SPC.

Ostavite komentar: