Narodna skupština dvotrećinskom većinom podržala Izjavu člana Predsjedništva BiH o ugroženom vitalnom interesu Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske večeras je na Petoj posebnoj sjednici dvotrećinskom većinom potvrdila Izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Zaključak o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske, broj: 01-50-1-2685-4/19, donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 16. jula 2019. godine, veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Od 72 prisutna narodna poslanika za Odluku o potvrđivanju Izjave glasalo je 60 poslanika, protiv je bilo šest, a uzdražno šest poslanika.

Narodna skupština Republike Srpske sa 60 glasova za usvojila je Zaključke klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Partije demokratskog progresa (PDP), Demokratskog saveza – DEMOS, Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske.

ZAKLJUČCI

1. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine da insistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, sa jedne strane, i Republike Hrvatske, sa druge strane, a posebno na pitanjima:

Izmjene Odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada Vlade Republike Hrvatske na Trgovskoj gori na samoj granici sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom;
Konačnog utvrđivanja međunarodne granice između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na rijeci Uni na području opština Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica;
Insistiranju da Vlada Republike Hrvatske u ugovorenom roku ispoštuje obaveze vezane za gradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

2. Narodna skupština Republike Srpske traži od srpskih predstavnika na svim nivoima u institucijama Bosne i Hercegovine da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom.

3. Narodna skupština Republike Srpske pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova Bosne i Hercegovine sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom i zahtjeva ratifikaciju Sporazuma o granici sa pomenutim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Usvojen je i Zaključak Kluba PDP-a kojim se od Narodne skupštine Republike Srpske traži od rukovodstva Narodne skupštine da pokrene postupak formiranja posebnog radnog tijela Narodne skupštine Republike Srpske koji će imati zadatak da zajedno sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj i o tome informiše Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Predsjedništvo BiH 16. jula sa dva glasa za (članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (predsjedavajući Milorad Dodik) usvojilo je Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske.

U skladu sa Ustavom BiH, predsjedavajući i član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu s rokovima propisanim Ustavom.

Poslije Odluke Narodne skupštine, kako je propisano Ustavom BiH, osporavani Zaključak Predsjedništva neće imati učinka.

 

Izvor:(NSRS)Ostavite komentar: