“Napretka nema”: Stevandić traži od Mektića da objasni koji su to njegovi specifični motivi

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić izjavio je Srni da bi poslanik SDS Dragan Mektić trebalo da objasni koji su to njegovi specifični motivi zbog kojih je na današnjoj sjednici Ustavnopravne komisije ovog doma glasao protiv Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH.

“Vjerovatno će za nas ostati tajna zbog čega je Mektić bio protiv, a ranije je znao da bude i uzdržan i zašto se sada ta koalicija za ostanak stranih sudija sastoji od Mektića, SDA, SDP i DF”, rekao je Stevandić. Stevandić je ocijenio da je potpuno jasno da je to ta koalicija koju BiH drži zakovanu u međuzavisnosti bošnjačkih i stranih interesa.

“I dok god je tako – napretka nema. Mektić bi trebalo da objasni koji su to njegovi specifični motivi. Da li je to u vezi sa optužnicom, njegovim ličnim frustracijama koji se tiču stava prema rukovodstvu Republike Srpske, izgubljenim izborima…”, upitao je Stevandić.

Šta god da je, zaključio je Stevandić, ništa lično nije smjelo da bude iznad interesa Republike Srpske. Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma dala je danas negativno mišljenje na Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Prijedlog zakona su podržala dva poslanika SNSD i dva poslanika HDZ BiH, a protiv je, uz poslanike SDA, SDP i DF, bio i poslanik SDS Dragan Mektić. Tako je, zahvaljujući njegovom glasu, po drugi put ovaj zakon dobio negativno mišljenje i o njemu će se sutra izjasniti Predstavnički dom.

U Prijedlogu zakona navedeno je da BiH izborom isključivo državljana BiH za sudije Ustavnog suda treba da obezbijedi vlastiti suverenitet, koji je ograničen dosadašnjim načinom izbora troje stranih državljana za sudije Ustavnog suda.

Ostavite komentar: