“Napravljeni značajni iskoraci”: Džaferović govorio na Generalnoj skupštini UN

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, u video formatu, obratio se danas u okviru opšte debate 75. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Džaferović je rekao da je vitalni interes BiH da što prije budu ispunjeni svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije.

Džaferović je na video-konferenciji sa ambasadorima država članica EU i šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom rekao da su od kraja aprila do danas napravljeni značajni iskoraci, poput rješavanja pitanja izbora u Mostaru, formiranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i pokretanja reformi javne uprave, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U saopštenju se navodi da je Džaferović informisao ambasadore o tome da se čine dodatni napori da bi ubrzano bila riješena pitanja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa, Zakona o Visokom sudskom tužilačkom savjetu, te usvojena Strategija za procesuiranje ratnih zločina.

On je informisao ambasadore EU o stavu Predsjedništva BiH koji se odnosi na “mali Šengen”, te naglasio da će imati podršku svaka inicijativa koja doprinosi ekonomskom napretku i boljim odnosima u regionu, ali da je bitno da taj proces bude pod okriljem EU i njenih institucija.

Ostavite komentar: