Napad na kolonu JNA u Tuzli – pucanj u mir u BiH

14.05.2019. | 14:18

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da su Alija Izetbegović i njegovi sljedbenici, napadom muslimanskih snaga na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine, pucali u mir u BiH.

“Muslimanske snage izvršile su masakr nad pripadnicima JNA u Tuzli koji nisu mogli da se brane, jer je kolona JNA bila u marševskom borbenom poretku i trebalo je mirnim putem da se izvuče iz Tuzle”, rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da su u tom napadu ubijena 59 pripadnika JNA, dok ih je ranjeno 44 i da, nažalost, još nisu procesuirani oni koji su počinili ovaj stravičan zločin.

“Evidentno je da se ratni zločin desio i da su ga počinile tadašnje paravojne muslimanske formacije `Patriotske lige`, `Zelene beretke` i Teritorijalna odbrana koja je tada djelovala na teritoriji opštine Tuzla”, istakao je Milunović.

Milunović je napomenuo da je vrlo simptomatično da se u BiH nastavlja praksa neprocesuiranja zločina počinjenih nad srpskim vojnicima i civilima, a i ako se i procesuiraju, izriču se neprimjerene kazne za počinjene zločine.

On je podsjetio da je 27. aprila 1992. godine potpisan Sporazum o mirnom povlačenju snaga JNA sa prostora BiH, ali da su muslimanske snage taj sporazum prekršile napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, a isti scenario dogodio se i u “Tuzlanskoj koloni”.

Milunović je najavio da će, u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, sutra u Bijeljini biti obilježeno 27 godina od stradanja pripadnika JNA u “Tuzlanskoj koloni”.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da program obilježavanja stradanja pripadnika JNA u Tuzli sutra počinje u 11.00 časova služenjem parastosa na gradskom groblju Pučile, u 11.30 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici, a u 11.45 časova planirano je obraćanje zvaničnika.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli, koja je na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna” sa oko 200 motornih vozila i oko 600 starješina i vojnika, izveden je neočekivano, iz zasjede.
Izveli su ga pripadnici muslimanskog MUP-a, muslimanske Teritorijalne odbrane i “Zelenih beretki”.