Nakon sastanka u Sarajevu: Bez dogovora opozicionih stranaka iz Srpske i SDP-a

Na sastanku opozicionih stranaka iz Republike Srpske i SDP-a BiH u Sarajevu, nije postignut dogovor u vezi sa izborom delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Milan Miličević, v.d predsjednika SDS-a rekao je da će se sve znati u srijedu kada će se na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske birati delegati.

“Nismo napravili nikakav dogovor”, rekao je Miličević.

Inače, opozicione partije iz Republike Srpske na sastanak su došle sa namjerom da se postigne dogovor sa SDP-om i stranaka koje je u Srpskoj okupila ta stranka, a u vezi sa izborom delegata za Dom naroda, tačnije da se SNSD i vlast u Republici Srpskoj onemogući da dobije i četvrtog delegata.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a rekao je da je bitno da Dodik ne dobije ključni mehanizam, odnosno četiri delegata iz Republike Srpske u Domu naroda BiH.

U ime Liste za pravdu i red današnjem sastanku u centrali SDP BiH prisustvovao je predsjednik te stranke Nebojša Vukanović, a Pokret za državu predstavljao je Vojin Mijatović.

Domaćin sastanka je bio Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a koji je rekao da opozicija iz Srpske ne želi da podrži Mijatovića kao kandidata Pokreta za državu za delegata u Domu naroda.

“Ostali su pri stavu da ni po koju cijenu neće podržati našeg kandidata i ta jedna varijanta je otklonjena. Ostala je otvorena varijanta da li će naši poslanici glasati za kandidata opozicije. Razgovaraću u narednih par dana sa našim partnerima u Federaciji BiH, sa partnerima iz „Osmorke“ i HDZ-a, da li postoji varijanta da ukoliko imamo dva delegata u Domu naroda BiH iz reda opozicije da se pravi Vijeće ministara bez SNSD-a. Ukoliko uopšte ne postoji ta varijanta, onda postaje kontrapodruktivno da ispaljujem ove ljude, njihove stavove i ono što oni žele”, poručio je Nikšić.

Podsjećanja radi, trenutno SNSD ima sigurna tri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, dok opozicija koju predvode SDS i PDP može sigurno da računa na jednog delegata, a u slučaju da ih podrži i pet poslanika Pokreta za državu, koji dolaze iz SDP-a, SDA, Demokratskog fronta i stranke BH Zeleni, imali bi dva delegata.

Lider SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je danas da bi formiranje vlasti na nivou BiH sa strankama opozicije iz Republike Srpske bilo loše za BiH koja je neuspješna, nefunkcionalna i gotovo propala.

Ostavite komentar: