Nadležno ministarstvo potvrdilo: U planu uvođenje male i republičke mature u Srpskoj

08.03.2023. | 10:09

U Republici Srpskoj planirano je uvođenje male mature za učenike devetih razreda osnovnih škola i republičke mature za učenike četvrtih razreda srednjih škola kao dodatno sredstvo provjere kvaliteta rada škola i postignuća učenika, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Eksperimentalno testiranje iz srpskog jezika/jezika bošnjačkog naroda biće organizovano 13. juna, a 14. juna iz matematike, a biće obuhvaćeni svi učenici devetih razreda iz 94 osnovne škole čije je školovanje bilo po redovnom Nastavnom planu i programu.

Iz Ministarstva podsjećaju da je zbog složene epidemiološke situacije bio zaustavljen proces eksperimentalne provjere postignuća učenika i da su se sada stekli uslovi da se organizuje eksperimentalna mala matura u 94 osnovne škole od ukupno 187.

Resorno ministarstvo u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom planira za narednu školsku 2023/2024. godinu da prvi put organizuje obaveznu malu maturu u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj.

“Važećim Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju definisano je da će rezultat koji učenik ostvari na maloj maturi biti jedan od kriterijuma za upis učenika u prvi razred srednje škole”, navode iz resornog ministarstva.

Iz ovog ministarstva navode da je Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju omogućeno da Republički pedagoški zavod nastavi proces analize primjera dobre prakse u regionu i svijetu i ispunjavanje svih potrebnih uslova za uvođenje republičke mature.

“Nakon što se obezbijede svi potrebni uslovi za uvođenje republičke mature za učenike četvrtih razreda srednjih škola, biće pokrenuti razgovori sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo o opravdanosti i mogućnosti da se rezultati testiranja koriste, ne samo za vrednovanje kvaliteta rada škola, već i za upis učenika na visokoškolske ustanove u Srpskoj”, ističu iz Ministarstva.