Na pomolu novo zaduženje BiH kod MMF-a

Vlasti u BiH mogle bi u drugoj polovini ove godine ući u nove pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ o sklapanju još jednog aranžmana, izjavio je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel.

Džuel je naveo da vrijednost aranžmana još treba utvrditi.

“U međuvremenu, održavamo redovan dijalog sa vlastima o reformama u zdravstvu i sektoru javnih preduzeća”, istakao je DŽuel za “Glas Srpske”.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja ocjenjuju da BiH ne može preživjeti bez novih kredita, te ukazuje da je, zbog političke nekonzistentnosti iz Sarajeva, predstavnicima iz BiH sve teže pregovarati sa finansijskim institucijama, pogotovo sa MMF-om.

“Novi aranžman sa MMF-om je neminovnost. Mi smo i prije pandemije bili ekonomija koja je bila slaba i krhka. Zbog političke nekonzistentnosti, koja dolazi iz Sarajeva, dolazimo u situaciju da nam je teže pregovarati sa svim finansijskim institucijama, pogotovo sa MMF-om, pod takvim uslovima”, rekao je Ljuboja.

On ukazuje da je ovo možda i prilika da vlasti u BiH uzmu mnogo veći aranžman na duži period i da na taj način riješe sve anomalije i krenu iz početka.

Ljuboja je naveo da će kredit biti lako vraćen ako novac bude uložen u izgradnju infrastrukture i rast ekonomije, odnosno produktivno.

Prema njegovim riječima, kod posljednjeg aranžmana sa MMF-om BiH se pokazala kao neodgovorna.

“Postoji, uglavnom sa bošnjačke strane, želja za stalnim miniranjem dogovora. Priča o penalima i nepovlačenju novca nije nova”, naveo je Ljuboja.

Da je na pomolu novi aranžman sa MMF-om početkom juna najavio je i premijer Republike Srpske Radovan Višković, koji je naveo da je Srpska spremna da uđe u pregovore o novom višegodišnjem aranžmanu, koji bi pomogao u rješavanju ključnih prioriteta.

 

Izvor: Glas Srpske

Ostavite komentar: