MUP Republike Srpske ponovo na udaru Sarajeva

Posljednjih dana na udaru je ponovo MUP Srpske. Osvrćući se na godinu star izvještaj Kancelarije ombudsmana za ljudska prava, u otvorenom pismu, predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić kritikuje navodno sistemsku diskriminaciju Bošnjaka u MUP-u Srpske.

Kao i obično, “zaboravio” je da iz istog izvještaja, iščita daleko lošiju, nacionalnu strukturu Srba zaposlenih u raznim policijama u cijeloj Federaciji BiH.

Nedovoljan broj Bošnjaka u policiji, beskrupulozan, neustavan, protivzakonit i diskriminatorski odnos vlasti u Srpskoj, piše u pismu Zvizdić. I opet u pomoć priziva međunarodne prijatelje.

– O ozbiljnosti sistemske diskriminacije Bošnjaka najbolje govori podatak da je na kraju 2017. godine bilo samo 18 Bošnjaka u ukovodećim strukturama MUP-a Republike Srpske – iz pisma Denisa Zvizdića predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH

No, osim što je “otkrio” bajat, prije 14 mjeseci objavljen izvještaj, “zabrinuti” Zvizdić “zaboravio” je da ga iščita, cijelog. A da je “pažljivije” čitao, znao bi da naspram 18 rukovodilaca Bošnjaka u MUP-u Srpske, nema niti jednog rukovodioca Srbina u MUP-u Federacije. Ili samo jedan od 14 u Federalnoj upravi policije.

Ili da je u sarajevskom kantonalnom ministarstvu od “konstitutivnih” Srba, ne slučajno, duplo zastupljenija čak i “etnička grupa” poznata kao “Ostali” ili neopredijeljeni. I da se oprijedeljenost mijenja prema izvještajnoj potrebi ili dok konkurs traje, kakav je slučaj bio onomad kada je penzioner Dragan Lukač nasljedniku popunjavao specijalnu jedinicu.

Tada su Bošnjaci postajali “neopredijeljeni”, Hrvati na rangl listama “preskočeni”, a Srbi jednostavno brisani, pa sarajevski “ustavoljupci” od Belmina, Avda i Murata nisu vidjeli Milana, Pavla, ili Miroslava. Na kraju su se uniformisani opredijeljeni Bošnjaci i “neopredijeljeni” Bošnjaci opasno približili broju od 90%, u kažu “multietničkom” gradu.

– O zapošljavanju i o svim drugim pravima nema se šta govoriti jer ne postoje. Primjer tehničkog sekretara u našem udruženju gospodina Mičića koji je više puta poželio da se zaposli u neku od baš ovih institucija i svaki put su ga odbili uz neka čudna obrazloženja – rekao je Dušan Šehovac iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

Mladih, sposobnih, obrazovanih i rada bez biranja željenih Srba ima i u Zapadnohercegovačkom kantonu. No “red zavode” skoro 100-procentno Hrvati. U Bosansko-podrinjskom opet skoro 100-procentno Bošnjaci. Niti u jednom Srba ni za lijeka u upravljačkim strukturama. Nema ih ni u hercegovačko-neretvanskom; srednjobosanskom, ni sarajevskom kantonu. I dok se neslavne nule nižu malobrojni “konstitutivni” Srbi u Federaciji opominju – sve ih je manje.

– Prema našoj analizi koju smo radili, naredni popisi koji će biti u BiH sa sadašnjih 2,5% Srba, mi ćemo imati situaciju da će biti oko 1,5% Srba – smatra Radanović Đorđe predsjednik Odbora za zaštitu Srba u FBiH.

Na drugoj strani, u Srpskoj, procenat “obespravljenih” Bošnjaka stigao je do broja 13. A sve više ih je zaposlenih u pojedinim policijskim agencijama poput Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Čijem je direktoru Mirsadu Viliću “zabrinuti” Zvizdić nedavno obezbijedio i drugi mandat. U “besprijekornom” poštovanju Ustava i zakona po Zvizdićevom načelima “stigao” je Vilić, prema istom Izvještaju ombudsmana, do čak 54% zaposlenih valjda “obespravljenih” Bošnjaka.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: