“Moramo malo pripaziti”: Predsjednik Suda BiH tvrdi da niko ne vrši pritisak na sudije

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec tvrdi da na njega niko ne vrši politički pritisak, kao i da ga sudije ovog suda nisu informisale da na njih neko vrši ovakav pritisak, što znači da ga na Sud BiH nema.

“Politički pritisak koji se zasniva isključivo na izjavi političara je izjava političara, a tek ako je ona praćena realnim institucionalnim akcijama pod patronatom te politike, možemo govoriti o nekom pritisku. Prema tome, moramo malo pripaziti prije nego što damo kvalifikaciju”, rekao je Debevec.

On je istakao da nijedan sudija ne bježi od toga da se njegov rad ocjenjuje.

“Međutim, to treba da bude urađeno na zakonit način i bez izlaženja iz okvira koji određuju pozitivni zakonski propisi, a koji daju Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH mogućnost da samo određuje ‘smjernice’ za ocjenjivanje sudija i ništa više od toga”, rekao je Debevec za Nezavisne novine.

On je naglasio da dobri rezultati pravosuđa padaju u sjenu zbog nekoliko predmeta godišnje koji su pod lupom političkih partija. Debevec je napomenuo da ne umanjuje težinu odgovornosti koja je na sudijama i tužiocima, ali nije samo do sudija i to treba malo medijski aktuelizovati.

Govoreći o Pravilniku o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija, kao i kriterijumu za ocjenjivanje rada sudija u BiH, koji je ukinuo Sud BiH, Debevec je naveo da presuda kaže da su kriterijumi i Pravilnik nezakoniti i da tu nema šta dodati ili oduzeti.

Ostavite komentar: