Moneta za ucjenjivanje RS: Bošnjaci u BiH pokazuju veću ljubav prema NATO nego Hrvati

Zbog čega su bošnjački lideri iz Sarajeva vatreniji zagovornici ulaska BiH u NATO od političkih predstavnika Hrvata, čija je matica Hrvatska odavno članica Alijanse?

Istina, i HDZ BiH Dragana Čovića je za svoj politički cilj postavila ulazak BiH u EU i NATO, a to su naglasili saopštenjem za javnost u kome kroz pet tačaka ističu zasluge svog lidera. Ali, činjenica je da oni, za razliku od SDA i DF Željka Komšića, ne uslovljavaju formiranje vlasti na nivou BiH nastavkom atlantskih integracija zemlje

Čovićeva zamjenica Borjana Krišto čak je izjavila da famozni godišnji nacionalni plan ANP za NATO nema nikakve veze sa konstrituisanjem Savjeta ministara BiH i da je to „smišljeno samo da bi se stvarali problemi“.

Da apsurd bude veći, predsjednik HSS Mario Karamatić, koji slovi za političara koji često govori „ono što Čović ne smije“, upitao je Bošnjake da li su svjesni da bi, ako BiH uđe u NATO, helikopteri OS BiH u nekom trenutku morali da bombarduju muslimane negdje u svijetu?! Karamatić je potom zaključio da Bošnjaci uopšte ne žele BiH u NATO već da tu priču koriste samo da bi spriječili mogućnost političkog dogovora u BiH, znajući da su Srbi protiv Alijanse.

Bez obzira na Karamatićev minimalan politički potencijal, to što je rekao mogao bi da bude jedan od smislenijih odgovora na pitanje s početka, jer je teško povjerovati da Bošnjaci imaju pozitivniji stav o NATO od Hrvata.

– Hrvati su pragmatičniji zato što su predstavnici Srpske jedini koji su korektni prema njihovim interesima i problemima u BiH. Bošnjaci se u ovoj priči ponašaju potpuno neracionalno pošto im je srbofobni dio politike motiv u odnosu prema NATO, a ne neki benefit. BiH je komplikovana i kao što mi ne insistiramo na savezu s Rusijom tako bi bilo logično da Bošnjaci ne insistiraju na savezu s NATO. To je potpuno pogrešna politika Bošnjaka, koja se bazira na antisrpskom stavu, a ne na interesu Bošnjaka – kaže za Srpskainfo predsjednik US i šef Srpskog kluba poslanika u PS BiH Nenad Stevandić.

Prema njegovim riječima, intervencija NATO protiv Vojske RS 1995. bila je samo jedan od faktora koji su uticali na skraćivanje rata u BiH, ali smatra da ona nije sada ključna za stav Bošnjaka prema Alijansi.

– Ne vjerujem da je to pitanje samo pitanje zahvalnosti Bošnjaka, pošto zahvalnost nije uvijek kompatibilna s interesima. Mislim da su ipak ključni njihovi iracionalni stavovi, koji su isključivo bazirani na antisrpskom konceptu i na stereotipu o žrtvama i braniocima – zaključuje Stevandić.

Poslanik PDP u NSRS Ljubiša Krunić smatra da to što Hrvati u BiH navodno nisu vatreni zagovornici NATO može da bude samo igra, s ciljem da se što više „zakuva“ između Srba i Bošnjaka.
– Očigledno je da se upravo tu zakuvava i ne bismo sada smjeli da pravimo pogrešne korake. Kada je riječ o Bošnjacima, oni su temu NATO isforsirali s ciljem da njom ucjenjuju jednu ili drugu stranu. Pitanje ANP je odjednom došlo i sada Bošnjaci prave veću dramu nego što bi trebalo da bude – kaže Krunić za Srpskainfo.

On ipak smatra da bi se, u ovom slučaju, RS više trebala baviti potezima koje povlači srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Tu treba pokazati srpsko jedinstvo, a ne praviti jedinstvo na osnovu toga što će Dodik biti navodno jedini čovjek koji se bori protiv NATO, koji priča nacionalne priče. Trebamo se zapitati kuda vodi Dodikova politika da nećemo priznavati Sud i Tužilaštvo BiH, da više neće biti SIPA, UIO, a upravo zahvaljujući njemu prenesene su mnoge nadležnosti sa RS na BiH. To je velika avantura. Što se tiče NATO, kao Srbin i narodni poslanik, nikada neću biti za to da RS ili Srbija uđu u NATO – obećava Krunić.

Bajtal: Čovićev dvostruki dug

Politički analitičar Esad Bajtal smatra da ćutanje Dragana Čovića o NATO putu BiH predstavlja odraz njegove nespremnosti da se javno opredijeli prema tom pitanju.

– Njega obavezuje činjenica da je Hrvatska već članica NATO. Međutim, on ima drugu priču, sa drugom opcijom, a to je lokalna s Dodikom. Ako ide prema Dodiku u potpunoj otvorenosti, onda izdaje tamo onu stranu kojoj je dužan, koja ga je instalirala i koja ga održava. Ako ide na stranu Hrvatske, onda je izdao tu Dodikovu stranu prema kojoj takođe ima neke dugove o kojima mi ništa ne znamo. On se našao između dvije vatre. Pokušava tom ćutnjom da se nekako provuče između Scile i Haribde i da ostane na političkoj sceni. On zapravo tako brine brigu o sebi – tvrdi Bajtal.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: