Moguće promjene u Srpskoj: Razmatraju mogućnost da samoizolacija bude kraća od 14 dana

Nakon što su neke evropske zemlje smanjile broj dana u samoizolaciji ili to planiraju, nadležni iz Republike Srpske ističu da i oni razmatraju mogućnost skraćivanja perioda trajanja samoizolacije, koji je trenutno 14 dana.

Stručni medicinski tim koji savjetuje slovenačku vladu predložio je da se  trajanje obaveznog karantina sa 14 smanji na 10 dana, a to su već Norveška i Holandija učinile.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao je da u izolaciji od 14 dana budu osobe koje su pozitivne na korona virus i one osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa osobom koja je pozitivna, te da Institut prati smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koja navodi i iskustva pojedinih zemalja nakon što su smanjile broj dana u izolaciji.

“Razmatramo i tu mogućnost što se tiče skraćivanja perioda trajanja samoizolacije tako da ćemo u narednim danima procijeniti sveukupnu situaciju”, kazao je Zeljković.

Dodao je da u RS trenutno ima određeni broj osoba koje su u izolaciji.

“Još razmišljamo da li da se ide diferencijalno, da osobe koje su pozitivne  ostaju u izolaciji i dalje 14 dana, a osobe koje su kontakt budu u izolaciji 10 dana”, rekao je Zeljković za Nezavisne.

Prema njegovim riječima, zbog početka nove školske godine bilo je bitno da izolacija traje 14 dana, zbog minimaliziranja rizika.

Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva, kazao je da je u  Federaciji za osobe oboljele od kovida19 i dalje obavezna 14dnevna izolacija.

“Mi pratimo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i nove dokaze koliko se ljudi trenutno nalazi i izolaciji”, kazao je kratko Peršić.

Podsjećanja radi, EU je nedavno upozorila članice da ne smanjuju 14dnevni karantin za osobe zaražene virusom korona pošto se kod nekih simptomi pojave i nakon dvije sedmice.

U BiH je u posljednja 24 časa korona virusom zaraženo ukupno 285 osoba i to u FBiH 212 osoba, a u RS njih 73.

Najveći broj zaraženih u RS registrovan je u Banjaluci kod 19 osoba, te u Foči kod osam osoba, dok je kovid-19 evidentiran u svim kantonima u FBiH osim u Bosanskopodrinjskom i Posavskom.

Od posljedica virusa juče je u BiH preminulo pet osoba, a svi potvrđeni smrtni slučajevi su registrovani u FBiH.

Ostavite komentar: