Mladić, Karadžić, Stanišić i Župljanin apeluju na jedinstvu i očuvanju Republike Srpske

Preostala četvorica Srba koji se nalaze u pritvorskoj jedinici zatvora Ujedinjenih nacija u Sheveningenu Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Mićo Stanišić i Stojan Župljanin više brinu za sudbinu Republike Srpske i srpskog naroda nego za vlastitu sudbinu i njihova poruka je da po svaku cijenu treba sačuvati Srpsku, izjavio je Srni potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin.

Župljanin je poslije trodnevne posjete Srbima u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu rekao da je njihov stav da je Srpsku moguće sačuvati jedino postizanjem punog jedinstva svih političkih predstavnika i nosilaca vlasti iz reda srpskog naroda.

“Oni smatraju i da je neophodno prevazići međustranačka neslaganja i ujediniti se u ostvarivanju najviših i najsvetijih ciljeva i vrijednosti srpskog naroda u Srpskoj, a to su opstanak, razvoj i prosperitet Republike Srpske i srpskog naroda zasnovan na utvrđivanju i poštovanju minimalnih zajedničkih interesa srpskog korpusa, ali i na ključnim opšteprihvaćenim međunarodnim demokratskim standardima i načelima”, kaže Župljanin.

On je dodao da je mišljenje četvorke u Sheveningenu da je to pravi put i način da se oduži svima koji su podnijeli žrtvu prilikom stvaranja, očuvanja i razvoja Republike Srpske.

“Saglasili smo se da je to samo dio duga prema onima koji su dali živote i dijelove tijela i prolili krv za Srpsku”, napomenuo je Župljanin.

Prema njegovim riječima, Karadžić, Mladić, Stanišić i Župljanin su u razgovoru najmanje isticali lične probleme i uslove u kojima borave i žive.

“Oni ih prihvataju takve kakvi jesu, ne žale se, ne govore naglas, ali se u ćutanju osjeća i tuga i sjeta, mnogo veća od onoga što bi moglo biti rečeno. Zabrinuti su za svoje porodice i uslove u kojima one žive. Nekima od njih rijetko stižu posjete jer porodice nemaju materijalnih mogućnosti za to. Troškovi jedne posjete premašuju iznos godišnje penzije roditelja jednog od njih”, rekao je Župljanin.

On je istakao da im ni to ne pada teško koliko stalni napadi i nasrtaji na Srpsku.

“Potpuno sam siguran u njihovu veliku brigu za Republiku Srpsku i srpski narod, a koliko Srpska i srpski narod brinu za njih prosudite sami”, naglasio je Župljanin.

Bivši predsjednik Srpske Radovan Karadžić i nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić čekaju da im bude izrečena drugostepena presuda.

Nekadašnji ministra unutrašnjih poslova Srpske Mićo Stanišić i bivši načelnik Centra službi bezbjednosti u Banjaluci Stojan Župljanin očekuju da budu upućeni na izdržavanje kazne od po 22 godine zatvora koje im je zbog ratnih zločina izrekao Haški tribunal.

 

Izvor:(SRNA)

 Ostavite komentar: